Ετοιμάζονται 100 Ιατρεία Γρίπης στη χώρα

Τα 1.996 έφτασαν τα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας. Σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Εκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Γρίπης, η οποία εκδόθηκε χθες, η πλειονότητα των κρουσμάτων (1.041) αφορά άγνωστο τρόπο μόλυνσης. Πρωταθλήτρια σε κρούσματα παραμένει η Αττική με 900 και ακολουθούν η Κρήτη με 277, η Κεντρική Μακεδονία με 183 και τα Ιόνια Νησιά με 179 κρούσματα.

Πάντως, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πανδημία η διοίκηση του ΙΚΑ, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), θα δημιουργήσει 100 Ιατρεία Γρίπης σε όλη τη χώρα. Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα δημιουργηθούν και 180 εμβολιαστικά κέντρα στα οποία θα πραγματοποιείται ο εμβολιασμός κατά του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1). Ηδη λειτουργούν 54 Ιατρεία σε ισάριθμες τοπικές και νομαρχιακές Μονάδες Υγείας και αναμένεται να αναπτυχθούν άμεσα σε όλες τις Μονάδες Υγείας του ιδρύματος.

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται από προχθές και τα επτά Ιατρεία Γρίπης του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του Εθνικού Πρωτοβάθμιου Δικτύου αντιμετώπισης της πανδημίας. Τα Ιατρεία Γρίπης λειτουργούν καθημερινά από τις 8.00

π.μ. ως τις 6.00 μ.μ., χωρίς ραντεβού. Η εξέταση περιλαμβάνει πλήρη κλινική εκτίμηση και ταχύ διαγνωστικό τεστ (rapid diagnostic test) για τη γρίπη τύπου Α ή τύπου Β. Οι διευθύνσεις των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Αθηναίων είναι: Σόλωνος 78, Πρωταγόρα 3 (Παγκράτι), Φρειδερίκου Σμιθ (Νέος Κόσμος), Θεσσαλονίκης 48 και Ηρακλειδών (Πετράλωνα), Προποντίδος 7 και Αγίας Σοφίας 110 (Κολωνός), Σαρανταπόρου 4 (Πατήσια) και Χανίων 4Β (Κυψέλη). Σήμερα ολοκληρώνεται και το διήμερο επιστημονικής ενημέρωσης των εργαζομένων των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αθηναίων για τη νέα γρίπη από τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ.

Δεν αναμένεται μετάλλαξη του ιού
Ο Η1Ν1 φαίνεται ότι είναι πιο ισχυρός από τα υπόλοιπα στελέχη της γρίπης που κυκλοφορούν στον πλανήτη. Αυτό έδειξαν πειράματα σε κουνάβια που διεξήγαγαν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Οι ερευνητές μόλυναν τα ζώα με τον Η1Ν1 της νέας γρίπης καθώς και με τα στελέχη Η1Ν1 και Η3Ν2 της εποχικής γρίπης, και είδαν ότι μόνον ο ιός της νέας γρίπης είχε την ικανότητα μετά τη μόλυνση να εξαπλώνεται στα υπόλοιπα πειραματόζωα. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι η νέα γρίπη είναι λιγότερο πιθανό από ό,τι αρχικώς πίστευαν οι επιστήμονες να μεταλλαχθεί καθώς υπερισχύει των υπολοίπων στελεχών της γρίπης. Ωστόσο εξακολουθεί να μεταδίδεται γρηγορότερα από ό,τι τα υπόλοιπα στελέχη της γρίπης και να προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στα πειραματόζωα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού θα νοσήσει από τον Η1Ν1. Πάντως η διευθύντρια του ΠΟΥ για το ερευνητικό πρόγραμμα εμβολίων κυρία Μαρί-Πολ Κίνι σε χθεσινές δηλώσεις της εμφανίστηκε καθησυχαστική σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πανδημικών εμβολίων και ανέφερε ότι αυτά θα προσφέρουν ευρεία προστασία ακόμη και αν ο ιός μεταλλαχθεί. Εξάλλου, αξιωματούχος του ΠΟΥ εκτιμούσε ότι η τιμή της μιας δόσης του εμβολίου θα κυμαίνεται από 2,5 ως 20 αμερικανικά δολάρια. Πάντως, την ίδια ώρα στη Βρετανία μόνο το 6% των εγκύων δήλωσε σε σχετική δημοσκόπηση ότι θα κάνει το πανδημικό εμβόλιο όταν θα είναι διαθέσιμο.