Ετοιμάζονται για ομαδική παραίτηση στο «Αττικόν» νοσοκομείο…

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Κραυγή αγωνίας για τα προβλήματα υποστελέχωσης των τμημάτων του «Αττικόν» στο Χαϊδάρι, εκφράζουν γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου, που βρίσκονται τις τελευταίες επτά εβδομάδες σε κινητοποιήσεις. Μάλιστα, χθες, 28 προϊστάμενοι νοσηλευτικών τμημάτων του νοσοκομείου υπέγραψαν έγγραφο με το οποίο γνωστοποιούν στη διοίκηση του «Αττικόν» την πρόθεσή τους να παραιτηθούν από τις θέσεις τους, αφού δεν τηρούνται τα όρια ασφαλείας στη στελέχωση των τμημάτων.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο εν λόγω έγγραφο, «οποιαδήποτε σύνθεση προσωπικού σε κλινικά τμήματα που αριθμεί λιγότερο από 14 νοσηλευτές και οποιαδήποτε υποστελέχωση των ειδικών τμημάτων και μονάδων αποτελεί αιτία παραίτησής μας, γιατί δεν διασφαλίζονται από την πλευρά της διοίκησης του νοσοκομείου οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέπουν στους νοσηλευτές να εργάζονται με αξιοπρέπεια, να μην καταστρατηγούνται τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματά τους και οι ασθενείς να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους για ασφαλή και ποιοτική παροχή νοσηλευτικής φροντίδας». Σύμφωνα με τους ίδιους, οι νοσηλευτές δεν ξεπερνούν τους 9-10 ανά τμήμα, αριθμός που δεν επαρκεί για να βγουν εβδομαδιαία προγράμματα εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στο «Αττικόν» υπάρχουν 670 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Στο ίδιο έγγραφο, οι προϊστάμενοι των τμημάτων καλούν τη διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας και τη διοίκηση του νοσοκομείου να πάρουν θέση «για τη λύση του προβλήματος, που σαν αποτέλεσμα έχει την πλημμελή νοσηλευτική φροντίδα, τον κίνδυνο παραλείψεων και λαθών και εν τέλει την επισφαλή νοσηλεία των ασθενών».

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται από τις 29 Σεπτεμβρίου σε κινητοποιήσεις, με κλείσιμο της εφημερίας και αναστολή λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και τακτικών χειρουργείων.

Χθες αργά το απόγευμα, αστυνομικοί μετέβησαν στο νοσοκομείο στο πλαίσιο προανακριτικής έρευνας -κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας- για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις των κινητοποιήσεων στη νοσηλεία των ασθενών. Την ενέργεια αυτή καταδίκασε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, ως απόπειρα τρομοκράτησης των εργαζομένων και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής τους δράσης.