Ετοιμάζουν μπαράζ απεργιών τα συνδικάτα

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν αύριο τους εργαζομένους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, το απόγευμα, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Προσανατολίζονται σε προκήρυξη απεργίας την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.


Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απαντούν τα συνδικάτα στις ανατροπές που προβλέπουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το Ασφαλιστικό

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με κοινή ανακοίνωσή τους καλούν τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσουν από κοινού προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Σύμφωνα με στελέχη των οργανώσεων, τα συνδικάτα προσανατολίζονται σε απεργιακή κινητοποίηση την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, χωρίς όμως να αποκλείουν ότι θα προηγηθούν και άλλες κινητοποιήσεις.

«Οι επιλογές της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό καταργούν βασικές κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, αυξάνουν τα όρια ηλικίας, και ιδιαίτερα των γυναικών, μετατρέπουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα και θα οδηγήσουν τους σημερινούς αλλά κι αυριανούς συνταξιούχους στη φτώχεια και την εξαθλίωση», δήλωσε στο «Εθνος» ο Ηλίας Βρεττάκος, αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

«Ιδιαίτερα δραματικές είναι όμως οι αλλαγές για τους νέους, για τους οποίους σε συνδυασμό με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την υψηλή ανεργία ουσιαστικά καταργείται κάθε συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι εργαζόμενοι, η ελληνική κοινωνία πρέπει να αντιδράσουν για να μην περάσουν τα μέτρα αυτά, αλλά και ακόμη περισσότερο τα πιο βάρβαρα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και που, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα θελήσει να προωθήσει».

Κάλεσμα με το ΠΑΜΕ

Αμεση ήταν η αντίδραση και του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση με το ΠΑΜΕ και αναφέρει: «Αυτό που πρέπει να ακούσει η κυβέρνηση από όλους τους εργαζόμενους και τον λαό είναι ένα μυριόστομο: Πάρτε πίσω το έκτρωμα για το Ασφαλιστικό μαζί με τους άλλους αντιασφαλιστικούς νόμους Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν πρέπει να πιστέψει τα ψέματα.

Τους θίγει όλους, γιατί δεν αφήνει τίποτα όρθιο στα όρια, τις συντάξεις, τις παροχές. Για να μην περάσει χρειάζεται αποφασιστικός και οργανωμένος αγώνας παντού, μαζική εγκατάλειψη των κομμάτων της πλουτοκρατίας».

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Κλαυδιανός σημειώνει: «Ελπίζουμε να μάθουμε και όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα, που δεν γνωρίζουμε ακόμη.

Με όσα όμως γνωρίζουμε έως τώρα δεν έχουμε αμφιβολία ότι η κυβέρνηση πραγματοποιεί ένα τελειωτικό χτύπημα στην όποια δημόσια ασφάλιση υπήρχε, υπέρ της ιδιωτικής.

Με βίαιο τρόπο κατεδαφίζει το υπάρχον αναδιανεμητικό σύστημα και το αντικαθιστά με το κεφαλαιοποιητικό».

Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι Πράσινοι χαρακτήρισαν τις κυβερνητικές εξαγγελίες «περιορισμένη επιλεκτική πτώχευση του κράτους απέναντι στο μεγαλύτερο μέρος των ασφαλισμένων» και επεσήμαναν ότι οι αλλαγές θα έπρεπε να ξεκινήσουν «με τη θωράκιση των Ταμείων απέναντι στην εισφοροδιαφυγή, με παράλληλη ενθάρρυνση της απασχόλησης».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ