Έτοιμη η πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά της νέας γρίπης

Ζυρίχη

Δεν πέρασε ένα 24ωρο από την κήρυξη πανδημίας της νέας γρίπης από τον ΠΟΥ και η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis ανακοίνωσε ότι παρήγαγε την πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά του ιού Η1Ν1.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της φαρμακοβιομηχνίας, οι κλινικές δοκιμές αρχίζουν τον Ιούλιο και εκτιμάται ότι μέχρι το φθινόπωρο το εμβόλιο θα μπορεί να διατεθεί στην αγορά.

Η παραγωγή μέσω καλλιέργειας των κυττάτων είναι πιο γρήγορη και έτσι επέτρεψε την παραγωγή της πρώτης παρτίδας των εμβολίων πολύ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε ορίσει η φαρμακοβιομηχανία.

Τα εμβόλια αυτά θα χρησιμοποιηθούν σε προκλινικές και μετά σε κλινικές δοκιμές, διευκρινίζει η Novartis, η οποία ελπίζει ότι θα μπορέσει να αυξήσει την παραγωγή εμβολίων.

Σύμφωνα με την φαρμακοβιομηχανία, περισσότερες από 30 κυβερνήσεις της έχουν ζητήσει να τις προμηθεύσει τα συστατικά του εμβολίου εναντίον της νέας γρίπης.

Η Novartis έχει ήδη λάβει από το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ 289 εκατομμύρια δολάρια για τις κλινικές δοκιμές και την παραγωγή του εμβολίου.