Ετοιμο το Εθνικό Σχέδιο Πανδημίας

Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επτά εξειδικευμένα παραρτήματα με δράσεις που θα ανανεώνονται ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα της γρίπης

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Εξειδικευμένες δράσεις, από τη δημιουργία ειδικών κέντρων εμβολιασμού, έως και την «επιστράτευση» του ιδιωτικού τομέα υγείας για την αντιμετώπιση ασθενών του νέου ιού της γρίπης, προβλέπει το υπό κατάθεση νέο Εθνικό Σχέδιο Πανδημίας Γρίπης. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, το Εθνικό Σχέδιο Πανδημίας παραδόθηκε χθες στα μέλη του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία και αφού λάβει την έγκρισή τους θα επιδοθεί επίσημα -πιθανότατα την Παρασκευή- στον πρωθυπουργό και την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επτά εξειδικευμένα σχέδια – παραρτήματα με δράσεις, οι οποίες και θα επικαιροποιούνται ανάλογα και με τα νεότερα δεδομένα της «δραστηριότητας» της γρίπης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Τα σχέδια αυτά αφορούν, την εκτίμηση του φόρτου νοσηρότητας στον ελληνικό πληθυσμό (έχουν αναλυθεί σενάρια με γνώμονα και τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών σύμφωνα με τους οποίους θα νοσήσει το 20%-30% του πληθυσμού), τον τρόπο διανομής των εμβολίων και εμβολιασμού του πληθυσμού αλλά και την εμπλοκή των Νομαρχιών στο συγκεκριμένο θέμα. Προβλέπεται η δημιουργία κέντρων εμβολιασμού με συγκεκριμένες προδιαγραφές και στελέχωση, ενώ για κάθε εμβολιαζόμενο θα τηρείται ειδική καρτέλα. Σε πρώτη φάση αναμένεται να εμβολιαστούν οι επαγγελματίες υγείας, οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες και ΔΕΚΟ απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, οι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας και οι ηλικιωμένοι.

Στο Εθνικό Σχέδιο περιγράφονται δράσεις για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στα νοσοκομεία, π.χ. μείωση των τακτικών εισαγωγών, διάθεση κενών κλινών ιδιωτικών νοσοκομείων σε ασθενείς, χρήση κλινών στρατιωτικών νοσοκομείων και μονάδων αποκατάστασης, ακόμα και -στην ακραία περίπτωση- μετατροπή ξενοδοχείων σε θεραπευτήρια. Ειδικός σχεδιασμός έχει γίνει για την οργάνωση και λειτουργία των επιχειρήσεων αφού εκτιμάται ότι στην έξαρση της πανδημίας το 15% των εργαζομένων θα απουσιάζει λόγω ασθένειας, καθώς και για την συμβολή των γιατρών και φορέων της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στην αντιμετώπιση των ασθενών. Υπενθυμίζεται ότι προωθείται πρόγραμμα «εφημέρευσης» και των ιδιωτών γιατρών στα ιατρεία τους για τη γρίπη. Τέλος, έχει εκπονηθεί και σχέδιο «επικοινωνίας» για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών. Σημειώνεται ότι το Εθνικό Σχέδιο Πανδημίας θα επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Χθες, ο κ. Αβραμόπουλος και η πρόεδρος του Συμβουλίου, καθηγήτρια Παθολογίας κα Ελένη Γιαμαρέλλου, ενημέρωσαν στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για όλα τα νεότερα δεδομένα γύρω από τη νέα γρίπη και την αντιμετώπισή της. Ο κ. Αβραμόπουλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ενώ σημείωσε ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε κανονικά τη ζωή μας, χωρίς ανησυχία».

Η καθυστέρηση στην έναρξη της σχολικής χρονιάς εξαιτίας της νέας γρίπης δεν δικαιολογείται με βάση τα σημερινά δεδομένα, τόνισε χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία κα Γιαμαρέλλου. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος σημείωσε πάντως, ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας για όλα τα πιθανά σενάρια.