Ευ. Βενιζέλος στο Εθνικό Συμβούλιο: “Ναι” σε περικοπές μισθών-συντάξεων αλλά όχι… οριζόντια

Επιβεβαίωσε ο Ευ. Βενιζέλος ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα αποφασίσει άμεσα τον Ιούνιο περικοπές μισθών και συντάξεων. Την ίδια στιγμή, δεδομένων των χαμηλών δημοσκοπικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε τους διαγραφέντες να επιστρέψουν στα… ψηφοδέλτια στο όνομα της "πανστρατιάς", εφόσον συμφωνήσουν με το πολιτικό πλαίσιο που θέτει.

Στην ομιλία του στο πρώτο Εθνικό Συμβούλιο μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία του κόμματος, σε μια συνεδρίαση όπου παρατηρήθηκε μικρότερη του αναμενόμενου προσέλευση, ο Ευ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε του νέου Μνημονίου και επιχείρησε να παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματος ως το μόνο "ρεαλιστικό", κατηγορώντας τα κόμματα για ασάφεια. Προκειμένου δε να αποδείξει ότι διαθέτει "συγκεκριμένες" θέσεις αναφέρθηκε στις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του ερχόμενου Ιουνίου, για να πει ότι "η ηθική, κοινωνική και αναπτυξιακή υποχρέωσή μας είναι να αποφύγουμε τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είναι για μας αδιανόητο να θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι". Ωστόσο, το ποιοι θα θεωρηθούν "χαμηλοσυνταξιούχοι" όταν θα φτάσει η ώρα των αποφάσεων παρέμεινε ασαφές. Αντίθετα, είπε και προανήγγειλε, περικοπή δημόσιων δαπανών, για τη βελτίωση των δημοσιονομικών.

Παράλληλα, έθεσε ως κεντρικό διακύβευμα των εκλογών το εάν η χώρα θα ακολουθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία ή μια άλλη πορεία, "την οποία κανένας δεν λέει ποια είναι", κατηγορώντας τα κόμματα της Δεξιάς, της Ακροδεξιάς και της Αριστεράς ότι προκρίνουν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. "Δεν μιλώ μόνο για μικρές αριστερές δυνάμεις αλλά και για τη Ν.Δ. που με τις παλινωδίες της κατάφερε να διαπαιδαγωγήσει μέρος των στελεχών της σε αντιμνημονιακή πολιτική και τώρα αρνείται να πει με καθαρό τρόπο ποια είναι η πολιτική της στόχευση και τι προτείνει στον Έλληνα πολίτη". Για τον Αντ. Σαμαρά είπε ότι "δεν είχε τίποτα συγκεκριμένο ή εφαρμόσιμο να πει ο κ. Σαμαράς" κι έκανε λόγο για μια "αόριστη επαναδιαπραγμάτευση".

Είπε ακόμη ότι μέσα στο υπάρχον κλίμα εμφανίζονται «φαινόμενα εκφασισμού» και τόνισε ότι «η Βουλή δεν μπορεί να γίνει χώρος υποδοχής νοσταλγών του φασισμού και του ναζισμού».

Επιπλέον, ο Ευ. Βενιζέλος κάλεσε όλα τα κοινοβουλευτικά στελέχη να στρατευτούν στη μάχη των εκλογών, λέγοντας αφενός ότι όλα τα στελέχη εντάσσονται στα ψηφοδέλτια, αφετέρου ότι όλα τα στελέχη που ήταν στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ το 2009 καλούνται να επανενταχτούν σε αυτήν την προσπάθεια εφόσον αποδέχονται συνειδητά το πλαίσιο που έθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο Μιλτ. Παπαϊωάννου ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές.

Ν. ΛΙΟΝ.