Eβαλαν στο μάτι τις εκτάσεις – φιλέτα του Νταού Πεντέλης

Οι κάτοικοι ζητούν να αναδασωθεί η περιοχή που κάηκε το 2005

Των Εφης Χατζηιωαννιδου, Πεννυσ Μπουλουτζα

Με το κλείσιμο του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου στην Πεντέλη προ δεκαπενθημέρου άνοιξε η όρεξη του Δήμου Ραφήνας για δημιουργία μέσα στην έκταση των 460 στρεμμάτων του ιδρύματος, σχολείου, νηπιαγωγείου και αθλητικών εγκαταστάσεων σε υπάρχουσα υποδομή. Αίτημα που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που ζητούν φορείς και κάτοικοι της περιοχής: να αναδασωθεί η έκταση (είχε καεί το 2005 και για άγνωστο λόγο δεν έχει κηρυχθεί αναδασωτέα) και να μην επιβαρυνθεί με χρήσεις που θα βάζουν σε κίνδυνο το εναπομείναν πεντελικό δάσος και θα ακυρώνουν την προπτική αναδάσωσης της καμένης έκτασης.

Ο Δήμος Ραφήνας ζητάει μερίδιο από τα 460 στρέμματα της έκτασης, υποστηρίζοντας ότι ένα μεγάλο κομμάτι της μένει ανεκμετάλλευτο και «λύνει» ένα μεγάλο πρόβλημα του δήμου για ελεύθερα οικόπεδα στα οποία θα χωροθετηθούν τα απαραίτητα για την περοχή σχολεία. Συγκεκριμένα, μετά την αποασυλοποίηση ζητήθηκε να παραχωρηθεί στον Δήμο Ραφήνας ένα κλειστό γυμναστήριο που βρισκόταν χρόνια τώρα σε αχρηστία. Ο δήμος δεν πήρε καμία απάντηση από το υπουργείο Υγείας στο οποίο ανήκει η έκταση, σε αυτό το αίτημα. Στη συνέχεια επανήλθε για να ζητήσει αυτή τη φορά τη δημιουργία ενός δημοτικού σχολείου, ενός παιδικού σταθμού και ενός νηπιαγωγείου. Ούτε σε αυτό το αίτημα έχει λάβει ακόμη απάντηση. Η μόνη διευκρίνιση που έγινε στις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές ήταν ότι «για το νέο νοσοκομείο θα χρειαστούν περίπου 100 στρέμματα».

Αρκούν 100 στρέμματα

Οι οικολογικές οργανώσεις ζητούν να κηρυχθεί αναδασωτέα η έκταση που θα μείνει ακάλυπτη. «Η έκταση που καταλάμβανε το παιδοψυχιατρικό νοσοκομείο», λένε εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων της περιοχής, «για αδιευκρίνιστους λόγους εξαιρέθηκε της αναδάσωσης, που ακολούθησε τη μεγάλη πυρκαγιά στη Ραφήνα τον Ιούλιο του 2005, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καούν περίπου 3.500 στρέμματα και να απειληθούν δεκάδες κατοικίες. Αφού για το νοσοκομείο χρειάζονται μόνο 100 στρέμματα και όχι τα 460 που έχουν παραχωρηθεί στο υπουργείο Υγείας, γιατί θα πρέπει να συνεχίσουν να εξαιρούνται; Αλλωστε, οι ομάδες των τροφίμων έχουν μεταφερθεί σε ξενώνες και το παλαιό οίκημα άρχισε να γκρεμίζεται. Είναι η ώρα που η πολιτεία πρέπει να δώσει το πράσινο φως για αναδάσωση».

Εκείνο που ζητούν, από την πλευρά τους, τόσο οι ΟΤΑ της περιοχής όσο και η νομαρχία Ανατολικής Αττικής είναι η αναβάθμιση των εξωτερικών ιατρείων και η δημιουργία μονάδας βραχείας νοσηλείας -στον χώρο του παιδοψυχιατρικού νοσοκομείου- μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου νοσοκομείου στην περιοχή τους.

Φροντίδα

Πάντως, αυτήν τη στιγμή στο νοσοκομείο παραμένουν 12 παιδιά-ασθενείς που νοσηλεύονται στην Μονάδα Επειγόντων Περιστατικών. Οπως είπε στην «Κ», η διοικητής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ) κ. Γεωργία Σιδέρη, «στόχος είναι τα παιδιά αυτά να επιστρέψουν σπίτι τους και να εξετάζονται τακτικά από τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα του ΠΝΑ. Σε περίπτωση που χρειάζονται συνεχή φροντίδα, τα παιδιά αυτά θα φιλοξενηθούν σε κάποιες από τις δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του νοσοκομείου». Οπως έχει συμβεί και με τα 93 παιδιά – εφήβους, που νοσηλεύονταν μέχρι πρόσφατα στις τέσσερις κλινικές του ΠΝΑ και τώρα έχουν μεταφερθεί σε οικοτροφεία-ξενώνες στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς». Οι παιδοψυχιατρικές κλινικές που «άδειασαν» θα μεταστεγασθούν στα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης, Σισμανόγλειο Αγλαΐα Κυριακού και Ασκληπιείο Βούλας, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες αλλαγές στις υποδομές τους.

Σύμφωνα με την κ. Σιδέρη, η λειτουργία της Μονάδας Επειγόντων Περιστατικών στο ΠΝΑ παρατείνεται, ενώ στον χώρο θα παραμείνουν οι διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου και τα εξωτερικά ιατρεία που παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους κατοίκους της περιοχής. Παράλληλα, δρομολογείται και η λειτουργία ενός Κέντρου Αναφοράς για τον Αυτισμό και τις Αναπτυξιακές Διαταραχές, με δεδομένο ότι το ΠΝΑ έχει εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.

Το υπουργείο Υγείας έχει δηλώσει την πρόθεσή του να αξιοποιηθούν οι χώροι του ΠΝΑ που μένουν αχρησιμοποίητοι για τη δημιουργία ενός σύγχρονου γενικού νοσοκομείου που θα καλύψει τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής. Το νέο νοσοκομείο θα είναι δυναμικότητας 440 κλινών και θα καλύπτει σχεδόν όλο το φάσμα των ιατρικών ειδικοτήτων. Οπως επεσήμανε η κ. Σιδέρη, για τη δημιουργία του θα αξιοποιηθούν περίπου 100 στρέμματα (45 στρέμματα τα κτίρια και 55 στρέμματα ο περιβάλλων χώρος). Αυτήν τη στιγμή αξιοποιούνται συνολικά περίπου 70 στρέμματα, ενώ έχει παραχωρηθεί χώρος για τη λειτουργία δημοτικού σχολείου και για το πρόγραμμα «Παρέμβαση» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων