ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Παραίτηση 6 ωρών

 

Στις 9.15 χθες το πρωί σήμανε ο πρώτος συναγερμός στο υπουργείο Υγείας με την αποκάλυψη του ΕΤ για εγκύκλιο του διοικητή του Ευαγγελισμού που επιτρέπει στους γιατρούς να παραπέμπουν ασθενείς σε ιδιωτικά κέντρα για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες.

Η παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου εθεωρείτο ήδη βέβαιη.

Περίπου μια ώρα αργότερα, ο διοικητής κ. Αντώνης Κονταράτος θέτει την παραίτησή του στη διάθεση της ηγεσίας του υπουργείου.

Ολο το πρωί, η αίσθηση που κυριαρχούσε ήταν ότι η παραίτηση θα γίνει δεκτή. Επιτελικά στελέχη του υπουργείου έκαναν λόγο -επίσημα ή ανεπίσημα- για μια ενέργεια που δεν συνάδει με την πολιτική Υγείας της κυβέρνησης και δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο.

Ομως στις 3.30 το μεσημέρι, η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου -με την οποία όλοι περίμεναν και την τυπική αποδοχή της παραίτησης- αναφέρει ότι οι εξηγήσεις που έδωσε ο διοικητής είναι επαρκείς. Ο διοικητής παραμένει στη θέση του. Με την ίδια ανακοίνωση, βέβαια, επισημαίνεται ότι η κεντρική υπηρεσία δεν γνώριζε την ύπαρξη της εγκυκλίου.

Παράλληλα, απευθύνεται αυστηρή προειδοποίηση προς όλα τα νοσοκομεία, αφού «τέτοιες πράξεις δεν δικαιολογούνται, ακόμη και αν πρόκειται για έκτακτα, προσωρινά και μη υποχρεωτικά μέτρα. Δεν θα γίνει ανεκτή καμιά ενέργεια που πλήττει το δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ο κ. Κονταράτος σε επιστολή του προς το γενικό γραμματέα του υπουργείου αναφέρει ότι τα όσα αναφέρονταν στην εγκύκλιο ήταν ένα προσωρινό μέτρο, ωσότου εγκατασταθεί ο νέος αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο. «Το έγγραφο έχει την έννοια ότι οι περιπατητικοί ασθενείς δύνανται να απευθυνθούν εκτός Ευαγγελισμού εάν το επιθυμούν και εφόσον τα Ταμεία τους καλύπτουν τη δαπάνη».

Η επιστολή επιβεβαιώνει το περιεχόμενο της προχθεσινής αποκάλυψης του ΕΤ ότι οι ασθενείς παραπέμπονται σε ιδιώτες, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η μέγαλη λίστα αναμονής για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες.

Κι αυτό την ώρα που εδώ και πολύ καιρό είναι σε εκκρεμότητα αίτημα του νοσοκομείου για την εγκατάσταση νέου αξονικού τομογράφου, η λειτουργία του οποίου θα μπορούσε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του νοσοκομείου. Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων είχε, σημειωτέον, τοποθετηθεί τρίτος αξονικός στον Ευαγγελισμό, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο.

Από την πλευρά τους, αρκετοί από τους διευθυντές του Ευαγγελισμού υπέγραψαν χθες μια επιστολή, με την οποία «καλύπτουν» και δικαιολογούν το διοικητή τους. «Για την έκδοση του εγγράφου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου και το διευθυντή του Αξονικού και υπήρξε σύμφωνη γνώμη. Σε αυτό συμφώνησε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, καθώς και οι γιατροί του νοσοκομείου», αναφέρουν στην επιστολή τους.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προγραμματισμένες αξονικές τομογραφίες μέχρι και τις 15 Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι ασθενείς πρέπει να περιμένουν 22 μέρες για να υποβληθούν στην εξέταση.

Τα Ταμεία χρεώνονται με τα νοσήλια όλων αυτών των ημερών. Με το έγγραφο αυτό τα Ταμεία πληρώνουν μόνο την εξέταση, στις τιμές που έχουν συμφωνηθεί με τα συμβεβλημένα εργαστήρια», ανέφερε χθες στον ΕΤ ο κ. Γιώργος Τάτσης, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου στον Ευαγγελισμό. Πάντως, όπως δήλωνε χθες το μεσημέρι στο ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5 ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Παναγιώτης Ευσταθίου, «αν κάποιος νοσηλεύεται σε οποιοδήποτε νοσοκομείο του ΕΣΥ και για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να κάνει μια εξέταση σε ιδιωτικό φορέα, πληρώνει το νοσοκομείο και όχι ο ίδιος».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ευσταθίου, αν το ΕΚΕΠΥ γνώριζε την κατάσταση στον Ευαγγελισμό, «θα μπορούσε στο πλαίσιο του συντονισμού να ενεργήσει ώστε να γίνονται οι εξετάσεις σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο».

Δηλώσεις κατά της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας «η οποία απαξιώνει το δημόσιο σύστημα Υγείας» έκαναν χθες οι εκπρόσωποι Τύπου του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού.

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ