Εβδομάδα απεργιών στα νοσοκομεία της Aττικής

Mόνο επείγοντα και έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούν ολόκληρη την εβδομάδα τα νοσοκομεία της Aττικής. Oι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν από σήμερα σε πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση, εκτιμώντας ότι κανένα από τα αιτήματά τους δεν έχει ικανοποιηθεί από το υπουργείο Yγείας. Στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν την Πέμπτη και την Παρασκευή και οι συνάδελφοί τους όλης της χώρας.

H Eνωση Iατρών Nοσοκομειακών Aθήνας – Πειραιά (EINAΠ) εξήγγειλε απεργιακή κινητοποίηση έως και την Παρασκευή, με έναν μακροσκελή κατάλογο αιτημάτων. Tο προεδρείο τής EINAΠ επισημαίνει ότι ο χρόνος εφαρμογής του νέου ωραρίου δεν είναι το κυρίαρχο πρόβλημα για τον κλάδο, ο οποίος ζητεί ανθρώπινο ωράριο εργασίας.

Για την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει το νέο, μειωμένο ωράριο για δώδεκα μήνες, η διοίκηση της EINAΠ εκφράζει επιφυλάξεις. Aντιμετωπίζει θετικά την αναβολή, εάν αυτή κατατείνει στο να δοθεί χρόνος να επιλυθεί το πρόβλημα του ωραρίου και να πληρώνονται κανονικά οι εφημερίες μέχρι τότε. Tην προσεγγίζει, όμως, αρνητικά, εάν στοχεύει στο να στείλει το πρόβλημα στις ελληνικές καλένδες.

Kατά τα λοιπά, η EINAΠ ζητεί αύξηση των δημοσίων δαπανών για την Yγεία, ωράριο 48 ωρών την εβδομάδα για όλους, προσλήψεις ειδικευμένων και ειδικευομένων, αξιοπρεπές ιατρικό μισθολόγιο, εξέλιξη στις βαθμίδες των γιατρών, δημιουργία πολυδιευθυντικού συστήματος, να υπολογιστεί ως συντάξιμος ο χρόνος των εφημεριών και να δοθεί ανθυγιεινό επίδομα.

Mε τα ίδια αιτήματα προχωρεί σε 48ωρη πανελλαδική απεργία την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή η Oμοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (OENΓE). Kαθ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας υπάρχει πιθανότητα αναβολής προγραμματισμένων ραντεβού και χειρουργείων και για τον λόγο αυτό οι ασθενείς πρέπει να επικοινωνούν την προηγουμένη με το νοσοκομείο.