Εβδομάδα ευρωπαϊκής δράσης για την υπεράσπιση της υγείας από 2 έως 8 Απριλίου

p style=”margin: 0cm 0cm 0pt”>Στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2014 ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες το ξεκίνημα της ομώνυμης ευρωπαϊκής καμπάνιας που θα διαρκέσει μέχρι τις ευρωεκλογές στις 25 Μαίου.

Στην εκδήλωση αυτή στις 7 Φεβρουαρίου κοινοποιήθηκε το ευρωπαϊκό μανιφέστο για την υγεία οποίο παραδοθηκε   στον πρωθυπουργό του Βελγίου και στις πρεσβειες 11 ευρωπαικων χωρών από αντιπροσώπους προερχόμενους απο όλη την Ευρώπη.

Οι αντιπροσωπείες αυτές μετά συγκεντρωθηκαν μπροστα στην έδρα της Unesco στις Βρυξέλλες και κατέθεσαν το αίτημα να αναγνωριστεί η υγεία και η κοινωνική προστασία ως Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, ισότιμη, αλληλέγγυα, προσβάσιμη σε όλους.

Η διαδήλωση στη συνέχεια πήγε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου μια αντιπροσωπεία 8 χωρών έγινεδεκτή και μπορεσε να καταθέσζει τ6ο Ευρωπαϊκό μανιφέστο ζητώντας απάντηση στις αναλύσεις και τα αιτήματα μας από τους επιτρόπους  Barnier, Andor et

Στη συνέχεια, από τις 7 μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε η 6η ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη ενώσεων, συνδικάτων και μετώπων για τον αγώνα υπεράσπισης της υγείας, της κοινωνικής δράσης και της κοινωνικής πρόνοιας. Στη συνδιάσκεψη  προχώρησε η ανάλυση των δεδομένων με βαση μαρτυρίες και αναλύσεις που συλλέχτηκαν από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες: Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μ. Βρετανία, Πολωνία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Σλοβενία.

Αυτή η 6η συνδιάσκεψη του «Ευρωπαϊκού Δίκτυου ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της κοινωνικής δραστηριότητας και πρόνοιας» ολοκληρώθηκε με ένα κάλεσμα στη δράση πολιτών, ενώσεων, συνδικάτων, κομμάτων, ενιαίων μετώπων για την υπεράσπιση της υγείας  για μια εβδομάδα δράσης από 2 έως 8 Απριλίου με επίκεντρο την 7η Απριλίου, παγκόσμια ημέρα υγείας, με μορφές που θα αποφασιστούν σε κάθε χώρα και περιοχή.

Καλεί όλη  την περίοδο από 8 Φλεβαρη ως 25 Μαη 

–    Nα γίνει ορατή και γνωστή αυτή η διεθνής καμπάνια με την ευκαιρία ενωτικών πρωτοβουλιών που θα οργανωθούν όπως την 8η Mαρτίου (διεθνής ημέρα των γυναικών), η Πρωτομαγιά κοκ.
–    Να προσκληθούν σε εκδηλώσεις οι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές ώστε να τοποθετηθούν στα ζητήματα που θέτει το μανιφέστο για την υγεία
–    Να αντισταθούν στην επικύρωση της διατλαντικής συμφωνίας που απειλεί ιδιαίτερα την υγεία, την κοινωνική δραση και την κοινωνική προστασία.
–    Να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το ευρωπαίκό δίκτυο σε κάθε χώρα με την ένταξη σε αυτό κάθε ένωσης, συνδικάτου, κομματος που στοχεύει στην ακύρωση της ιδιωτικοποίησης μέσα από την κινητοποίηση του λαού.

Η νίκη της « Marea Blanca » στην Ισπανία, που ακύρωσε την ιδιωτικοποίηση 6 νοσοκομείων της Μαδρίτης με σύνθημα « la salud non si vende, se defiende » «η υγεία δεν πωλείται, υπερασπίζεται»,δείχνει το δρόμο για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Απέναντι στην αδηφαγία των πολυεθνικών της υγείας, του φαρμάκου, των ιδιωτικών ασφαλιστικών, μπορούμε να κερδίσουμε χάρη στην ενωτική και μαζική κινητοποίηση του λαού.


Επιμέλεια-απόδοση : Αλέξης Μπένος