ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ Κατεβαίνουν στο δρόμο οι νοσοκομειακοί γιατροί

Σε κινητοποιήσεις κατέρχονται από σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, οι πενθήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις αφορούν όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς της χώρας, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με δύο μεγάλες συγκεντρώσεις, μία την Τετάρτη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου έχει προγραμματιστεί και συμβολικός αποκλεισμός του δρόμου, και ένα πανελλαδικού χαρακτήρα συλλαλητήριο την Πέμπτη, στις 11 το πρωί, μπροστά από το υπουργείο Υγείας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί χαρακτηρίζουν “τραγική” την κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας και συγκεκριμένα των νοσοκομείων, ενώ καταγγέλλουν το θάνατο χιλιάδων πολιτών από έλλειψη κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας!

Απλήρωτες εφημερίες, κακοδιαχείριση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί είναι οι επί μήνες απλήρωτες εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών αλλά και οι χιλιάδες πλέον καταγγελίες για ζητήματα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς στα κονδύλια λειτουργίας των νοσοκομείων.

Τα βασικότερα από τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών είναι:

– Καθαρές τακτικές αποδοχές στα 1.600 ευρώ για τον ειδικευόμενο και αντίστοιχη κλιμάκωση στις πιο πάνω βαθμίδες.

– Πλήρης διαχωρισμός των τακτικών από τις υπερωριακές αποδοχές. Η εφημερία να παραμείνει ως αυστηρά υπερωριακός χρόνος εργασίας.

– Πρωινό τακτικό ωράριο 6ωρο, πενθήμερο και μία εφημερία την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς, ειδικούς και ειδικευόμενους.

– Χορήγηση ρεπό έπειτα από κάθε ενεργή εφημερία.

– Πέντε χιλιάδες νέες προσλήψεις γιατρών χωρίς προσλήψεις επικουρικών και συμβασιούχων.