Ευρεία σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης

Ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης και των εμβολιασμών, πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα εμβολιασμών ξεκινά τη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, με πρώτους στη λίστα τούς εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ενώ ελεύθερη θα είναι η πρόσβαση για εμβολιασμό εξαιρετικά ευπαθών ατόμων, αλλά μόνο μετά από ιατρική γνωμάτευση.

Μετά την πρώτη εβδομάδα θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια πάσχοντες, έγκυοι, παιδιά με ειδικές ανάγκες, νέα παιδιά κάτω των 19 ετών που λαμβάνουν μακροχρόνια αγωγή με ασπιρίνη), των αιμοδοτών και αυτών που φροντίζουν βρέφη μικρότερα των έξι μηνών.

Τον Δεκέμβριο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός όσων δεν έχουν υποκείμενο νόσημα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μελών της Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης Α, η χώρα μας εισέρχεται πλέον σε πανδημική φάση που προβλέπεται να διαρκέσει 6 με 8 εβδομάδες.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες, Πέμπτη, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δείχνουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της νέας γρίπης στη χώρα μας. Ειδικά, δε, την περασμένη εβδομάδα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τα συνολικά 3.189 κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας, περίπου το ένα δέκατο (332) καταγράφηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 8 Νοεμβρίου.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζουν πως οι αριθμοί αυτοί δεν αποτυπώνουν την πραγματική συχνότητα της νέας γρίπης Α στην Ελλάδα, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο το σύνολο των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Επίσης, ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης είναι τα εκατοντάδες τμήματα σχολείων που κλείνουν καθημερινά.