Ευρεία σύσκεψη στο Διοικητήριο για τα νοσοκομεία Σπάρτης-Μολάων

p>Προτάσεις για το μέλλον των νοσοκομείων του νομού Λακωνίας συζητήθηκαν το Σάββατο 4/6 στην ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Διοικητήριο της ΠΕ Λακωνίας, με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη κ. Αδαμαντίας Τζανετέα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Λ. Γρηγοράκος, Θ. Δαβάκης, Γρ. Αποστολάκος, ο πρόεδρος του ΠΣ κ. Γ. Πουλοκέφαλος, οι δήμαρχοι Σπάρτης και Ευρώτα κ.κ  Στ. Αργειτάκος και Γ. Γρυπιώτης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ΠΕ Λακωνίας κ.κ. Ηλ. Στρατηγάκος, Σπ. Φλώρος, Ηλ. Κανελλάκης και Π. Στέρπη, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λακωνίας κ. Φ. Πήλιουρας, ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κ. Κολλιάκος, οι διοικητές των νοσοκομείων Σπάρτης και Μολάων κ.κ. Ν. Κουφός και Χαρ. Αποστολάκος αντίστοιχα. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Παναρίτης, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Παυλάκος, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λακωνίας κ. Χρ. Ντοροβίτσα, η εκπρόσωπος των Ιατρών του ΓΝ Σπάρτης κ. Τζουγανάτου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών Λακωνίας κ. Ορφανός, ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝ Σπάρτης κ. Καλαμπαλίκης, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου ΓΝ Μολάων κ. Δαβανέλος, ο εκπρόσωπος ιατρών στο ΔΣ του ΓΝ Μολάων κ. Μπακίδης, ο γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Μολάων κ. Ραμάκης, καθώς και ο ιατρός κ. Μάριος Τζωρτζάκης.

Η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας τόνισε την αναγκαιότητα εξασφάλισης της αυτοτέλειας των νοσοκομείων Σπάρτης και Μολάων, επισημαίνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νομού, όπως είναι η γεωγραφία, το γεωγραφικό ανάγλυφο και η ανθρωπογεωγραφία, τα οποία καθιστούν επιτακτική την ανάγκη, όχι μόνο διατήρησης αλλά και περαιτέρω ενίσχυσης των υπαρχουσών δομών.

Η κ. Τζανετέα επισήμανε επίσης, ότι με γνώμονα το συμφέρον της υγείας των πολιτών οφείλουμε να συγκλίνουμε στην δυναμική απαίτηση αναβάθμισής τους, ώστε να συνεχίσουν να παράσχουν υπηρεσίες δευτεροβάθμιες περίθαλψης.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της περιφέρειας στην Τρίπολη σύσκεψη, αναφορικά με το χάρτη Υγείας της Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά από πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη.   

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Αντρέας Πουλάς και εκπρόσωποι των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών των νοσοκομείων Τρίπολης, Σπάρτης, Άργους, Κυπαρισσίας και  του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης.

Οι εκπρόσωποι συλλόγων των ιατρών εξέφρασαν την αντίδραση τους στις προτάσεις Λιαρόπουλου που αφορούν στην 6η ΔΥΠΕ, ζητώντας παράλληλα τη συμπαράσταση της αιρετής περιφέρειας για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων υγείας στην Πελοπόννησο.

Από την πλευρά του, ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εκχώρησης της αρμοδιότητας διαχείρισης των νοσοκομειακών μονάδων στη αιρετή περιφέρεια, η οποία -όπως υποστήριξε- μπορεί μετά από διαβούλευση με τους συλλόγους των ιατρών και τους αρμόδιους φορείς να επιλύσει με σωστή κατεύθυνση τα προβλήματα υγείας της περιφέρειας. Ο περιφερειάρχης εξέφρασε επίσης την αντίθεση του στις προτάσεις Λιαρόπουλου, επισημαίνοντας ότι βασική παράμετρος για την αναδιάταξη των μονάδων υγείας, θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.