Ευρωκαταδίκη για τα όρια συνταξιοδότησης

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

Με τον χειρότερο τρόπο εμπαίζει η κυβέρνηση χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες, αλλά και όλους τους ασφαλισμένους, καθώς έχει ουσιαστικά συναινέσει σε μία πορεία βέβαιης ευρωκαταδίκης, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών, προκειμένου να εξισωθούν με εκείνα των ανδρών, ενώ έχει έμμεσα ταχθεί και υπέρ της σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας για κάθε εργαζόμενο.

Η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (με τις διαδικασίες παραπομπής να κορυφώνονται τις επόμενες ημέρες) είναι μονόδρομος, καθώς στο παρελθόν η χώρα μας ξανακαταδικάστηκε από το ΔΕΚ (Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) με ένα σκεπτικό που έχει αφοπλίσει τη νομική άμυνα και επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς, αφού δεν δέχεται καμία διάκριση που στηρίζεται στο φύλο.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παραπλανώντας όλους τους ασφαλισμένους έχει υιοθετήσει κοινοτική οδηγία, που προβλέπει εντελώς τα αντίθετα από την έως τώρα νομική άμυνα της ελληνικής πλευράς, αφού έχει δεχθεί την ένταξη του ασφαλιστικού συστήματος σε εκείνες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που δεν δέχονται διαφοροποιήσεις λόγω φύλου και συνεπώς επιβάλλουν κοινά όρια ηλικίας.

Ταυτόχρονα, σε ένα «κρεσέντο» κοροϊδίας των εργαζομένων, σε επίσημη απάντησή της προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, η κυβέρνηση έχει φαινομενικά μεν αντιταχθεί στην αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών, αλλά την ίδια στιγμή έχει ταχθεί και κατά της μείωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών, περιγράφοντας σωρεία αρνητικών επιπτώσεων που θα είχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο αποκρούει κατηγορηματικά.

Φθάνει, μάλιστα, στο σημείο η κυβέρνηση στην αποκαλυπτική των προθέσεών της απάντηση, να προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που θα γινόταν εξίσωση των ορίων προς τα κάτω (δηλαδή με μείωση των ορίων για τους άνδρες στο ίδιο επίπεδο με τα ηλικιακά όρια των γυναικών), τότε «θα αντιστρεφόταν η τάση αυστηροποίησης του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος, σε αντίθεση με τα ισχύοντα στα άλλα κράτη – μέλη, που ακολουθούν παρόμοια πορεία αυστηροποίησης».

Η απάντηση

Και όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση στην ίδια απάντηση που έστειλε προς την Κομισιόν πριν από έναν ακριβώς χρόνο προειδοποιούσε ότι αν οδηγηθεί στην εξίσωση των ορίων ηλικίας προς τα κάτω, τότε «θα ακυρωθεί η δυνατότητα σταδιακής περαιτέρω αύξησης των ορίων ηλικίας». Δηλαδή η κυβέρνηση εμφανιζόταν τότε να υιοθετεί την πολιτική για μία μελλοντική πορεία αύξησης του χρόνου εργασίας μέχρι τη συνταξιοδότηση, κάτι που στη συνέχεια απέκρυψε προεκλογικά.

Επιχειρήματα

Για αρκετά χρόνια, όταν αναφάνηκαν οι ευρωπαϊκές αντιρρήσεις στη διαφοροποίηση μεταξύ ανδρών – γυναικών σχετικά με τη συνταξιοδότηση, η ελληνική πλευρά υποστήριζε ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι κοινοτικές προδιαγραφές εξίσωσης στο ελληνικό σύστημα ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων, γιατί δεν είναι «επαγγελματικό», σύμφωνα με την κοινοτική ορολογία και τις σχετικές προϋποθέσεις.

Όμως την επιχειρηματολογία αυτή κατέρριψε προ 10ετίας το ΔΕΚ (με αφορμή υπόθεση που αφορούσε τη ΔΕΗ) και επομένως στο δικό μας σύστημα έχει άμεση εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Συνθήκη που δεν δέχεται διακρίσεις λόγω φύλου. Στη συνέχεια η κυβέρνηση υιοθετώντας την οδηγία 54/06 δέχθηκε όλα τα κριτήρια υπαγωγής του συστήματος ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων στα «επαγγελματικά συστήματα ασφάλισης» όπου δεν νοούνται διαφοροποιήσεις λόγω φύλου, αλλά μόνο κοινά όρια ηλικίας.

Εντούτοις παραπλανητικά κάλεσε και όλους τους φορείς των εργαζομένων να τη συνδράμουν σε μία κοινή νομική γραμμή ενώπιον του ΔΕΚ.