Ευρωπαϊκό σχέδιο κατά του καρκίνου

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωνσταντινου Kαλλεργη

Πανευρωπαϊκή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου εξήγγειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την επίτροπο Υγείας, κ. Ανδρούλα Βασιλείου, να δηλώνει ότι στόχος είναι, εντέλει, η πλήρης «αλλαγή σκηνικού» σε ό,τι αφορά την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου, μεταξύ άλλων με συντονισμό της έρευνας αλλά και τη γενίκευση του προσυμπτωματικού ελέγχου στο σύνολο του πληθυσμού.

Σ’ ένα σκηνικό, ακριβώς, που σήμερα χαρακτηρίζεται από την πολυδιάσπαση και αντιπαραγωγική αλληλεπικάλυψη μεταξύ των προσπαθειών που γίνονται σε εθνικό επίπεδο σε κάθε κράτος-μέλος, η Επιτροπή προσπαθεί να εισάγει συγκεκριμένους πανευρωπαϊκούς στόχους, συνεργασίες και πρακτικές, αφού ακόμα το ένα τρίτο των Ευρωπαίων πλήττεται σε κάποιο στάδιο της ζωής του από τη νόσο, ενώ το ένα τρίτο των περιπτώσεων αυτών θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί…

Βασικός στόχος είναι να παρασχεθεί στο 100% του ευρωπαϊκού πληθυσμού η δυνατότητα προσυμπτωματικού ελέγχου για συγκεκριμένες μορφές της νόσου (καρκίνοι μαστού, τραχήλου της μήτρας και παχέος εντέρου), ενώ σε δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό επίπεδο, θα προωθηθεί η συνολική βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης σε όλα τα κράτη-μέλη, με στόχο τον δραματικό, μέχρι και κατά 70%, περιορισμό των ανισοτήτων που υπάρχουν σήμερα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και που έχουν πραγματικά τον χαρακτήρα ζωής και θανάτου για 100.000 ασθενείς.

Τρίτος στόχος είναι ο «εξευρωπαϊσμός» της ιατρικής έρευνας, με συντονισμό των ερευνητικών προγραμμάτων.

Αλλωστε, με μισό δισ. ευρώ έχουν χρηματοδοτηθεί 100 διεθνή προγράμματα την περίοδο 2000 – 2006 ενώ άλλα 365 εκατ. θα διατεθούν φέτος.