Εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό η γρίπη

Περισσότερα από 2.000 άτομα έχουν εκδηλώσει νέα γρίπη στη χώρα μας.

Την τελευταία μόνον εβδομάδα καταγράφηκαν 157 νέα κρούσματα. Από την αρχή της καταμέτρησης 1.996 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα προσβληθεί από τον ιό. Ο αριθμός αυτός δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα της επιδημίας και οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Οι εκδηλώσεις της νέας γρίπης -σημειώνουν- είναι ήπιες στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, ενώ η εξάπλωση του ιού γίνεται με ταχύ ρυθμό. Οι συστάσεις που δίνονται στους γιατρούς είναι να λαμβάνουν φαρυγγικό δείγμα για εργαστηριακό έλεγχο μόνον από επιλεγμένα περιστατικά. Πολλοί άλλοι ασθενείς δεν εξετάζονται, καθώς η εικόνα τους είναι ήπια και ενδέχεται να μην πηγαίνουν καν στον γιατρό.

Ενα ακόμη στοιχείο που δείχνει υποεκτίμηση των κρουσμάτων, είναι ότι ελάχιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες ή γιατροί Ταμείων στέλνουν δείγματα για ανάλυση στα εργαστήρια αναφοράς. Το σύνολο σχεδόν των δειγμάτων (4.888) έχουν σταλεί από νοσοκομεία και μόλις 76 από τους 220 μη νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι συνεργάζονται με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Περισσότερα από τα μισά κρούσματα που έχουν δηλωθεί στη χώρα μας (1.041) αφορούν άτομα για τα οποία δεν έχει εντοπιστεί ο πιθανός τρόπος μετάδοσης του ιού. Τα 488 αφορούν ταξιδιώτες και τα 30 ανθρώπους οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με ταξιδιώτες.

Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Π.Ο.Υ.: ΑΣΦΑΛΗ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Ακόμα και αν μεταλλαχθεί ο ιός Η1Ν1, τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά -υπολογίζονται σε 30- θα θωρακίζουν τον οργανισμό από τη νέα γρίπη, ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε μια προσπάθεια να διαλύσει τις υποψίες της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με την ασφάλειά τους. Η ΕΕ θα πραγματοποιήσει για το θέμα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας στις 12 Οκτωβρίου, ενώ στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν με το σωτήριο σκεύασμα μόλις αυτό κυκλοφορήσει στην αγορά.

Η επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος εμβολιασμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μαρί Πολ Κίενι, ξεκαθάρισε χθες ότι στόχος είναι οι πρώτες δόσεις να είναι διαθέσιμες προς χρήση τον Σεπτέμβριο.

Από τις Βρυξέλλες, η Σουηδή υπουργός Υγείας, Μαρία Λάρσον, επισήμανε ότι στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου των υπουργών Υγείας θα συζητηθούν θέματα όπως η πρόσβαση σε εμβόλια, η πραγματοποίηση κοινών παραγγελιών εμβολίων για τις λιγότερο εξοπλισμένες ευρωπαϊκές χώρες και η διεθνής αλληλεγγύη.

«Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις συνέπειες της γρίπης, όμως οι ευρωπαϊκές χώρες είναι καλά προετοιμασμένες», δήλωσε η Λάρσον σε συζήτηση με τους ευρωβουλευτές.

Η νόσος πλήττει σήμερα το 1% του πληθυσμού της ΕΕ. Το φθινόπωρο η αναλογία αυτή μπορεί να φθάσει έως και το 30% αν ο ιός δεν γίνει πιο λοιμογόνος, υπογράμμισε η Σουζάνα Τζάκαμπ, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Ελεγχο των Νόσων. Στην ΕΕ έχουν καταγραφεί συνολικά τουλάχιστον 46 χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης και 104 θάνατοι.

Μ. ΑΓΓΕΛΙΝΗ