Εξαπλώνεται συνεχώς η νέα γρίπη, παραμένουν ήπια τα συμπτώματά της

Λονδίνο

Σε 160 χώρες έχει επεκταθεί η νέα γρίπη, σκοτώνοντας περίπου 800 άτομα, ωστόσο μέχρι στιγμής η συμπτωματολογία της νόσου παραμένει ήπια, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Προς το παρόν δεν έχουμε δει αλλαγές στη ‘συμπεριφορά’ του ιού. Αυτό που ακόμη διακρίνουμε είναι μια γεωγραφική εξάπλωση της νόσου», τόνισε ο Γκρέγκορι Χαρτλ εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Ο κ.Χαρτλ τόνισε ότι οι πρώτες δόσεις εμβολίων για την γρίπη θα πρέπει να είναι έτοιμες στο βόρειο ημισφαίριο νωρίς το φθινόπωρο.

Ο ΠΟΥ έχει υποσχεθεί 150 εκατομμύρια δόσεις από δύο φαρμακοβιομηχανίες για τις αναπτυσσόμενες χώρες και διαπραγματεύεται με άλλες εταιρίες για περισσότερες δόσεις, με προορισμό τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.

Εν τω μεταξύ, 100.000 άτομα μολύνθηκαν από τον ιό της νέας γρίπης την περασμένη εβδομάδα στην Αγγλία, σχεδόν διπλάσιος αριθμός σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα.

Μεταξύ αυτών, 63 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας συνολικά 840 άνθρωποι έχουν ασθενήσει, ενώ 31 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τα νέα αυτά στοιχεία δημοσιοποιούνται την ημέρα που οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας ανακοίνωσαν ότι καθιερώνουν μια τηλεφωνική γραμμή και μία υπηρεσία διαδικτύου, οι οποίες επιτρέπουν στους ασθενείς να προμηθεύονται το αντιϊκό Tamiflu χωρίς να απευθυνθούν στο γιατρό τους.

Στόχος της υπηρεσίας αυτής είναι να αποσυμφορήσει τη μεγάλη πίεση που δέχονται οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας και οι γιατροί.

Στην Ιαπωνία, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 5.000, ενώ η ανησυχία μεγαλώνει, λόγω των κινδύνων επιτάχυνσης του ρυθμού εξάπλωσης της επιδημίας.

Ωστόσο, δεν έχει καταγραφεί κανένα θανατηφόρο κρούσμα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό