«Εξάψαλμος» Ανθιμου για τους… συνδικαλιστές

Με τον συνδικαλισμό τα έβαλε στο χθεσινό του κήρυγμα ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Ανθιμος, καταγγέλλοντας τους συνδικαλιστές για φιλοχρηματία και διαρκή επιδίωξη αύξησης εσόδων εις βάρος της αντοχής του κράτους, με αποτέλεσμα να φτάσει η χώρα στη σημερινή της κατάσταση.

 

Επικαλέστηκε δική του μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία ο επιστάτης του σχολείου έπαιρνε τον ίδιο μισθό με τον λυκειάρχη, και ξεσπάθωσε: «Ε, δεν γίνεται αυτό, είναι άδικο. Ο επιστάτης είναι άνθρωπος και πρέπει να αμειφθεί και τον αγαπάμε, και ενώπιον του Θεού είναι ίσος και με τον βασιλιά ακόμα. Αλλά στα ανθρώπινα πράγματα, που δεν εκοπίασε να μάθει γράμματα, δεν έλιωσε το παντελόνι του να διαβάζει, δεν στέρησε από τους γονείς του το ψωμί για να πάει να σπουδάσει στην πόλη, δεν είχε την αγωνία, δεν έπαθε νευρική κόπωση από τη μελέτη για να πάρει το πτυχίο στο πανεπιστήμιο, δεν επόνεσε για να ασκήσει τα καθήκοντά του αντάξια με τις γνώσεις του», είπε και πρόσθεσε: «Για να μη σας πω άλλα που έχουν σχέση με τις ΔΕΚΟ και δεν θέλω να τα πω».

Απαριθμώντας αμαρτίες και πειρασμούς της σημερινής εποχής, ο μητροπολίτης στηλίτευσε ακόμα τη σαρκολατρεία και τη φιληδονία, που οδηγούν, όπως είπε, στην πορνεία και στη μοιχεία, αλλά και στις εκτρώσεις.

Χαρακτήρισε την έκτρωση ως «ψυχρή δολοφονία ανθρωπίνων υπάρξεων» και «έγκλημα απέναντι του Θεού, της πατρίδας, της κοινωνίας και του εαυτού μας», ενώ επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα γίνονται 150.000 αμβλώσεις τον χρόνο. «Βάλτε 10 χρόνια, επί 150.000, έχουμε χάσει 1,5 εκατομμύριο πληθυσμό», είπε και αντιπαρέθεσε σ’ αυτό την αύξηση του πληθυσμού σε γειτονικούς λαούς.