Εξαρση των σεξουαλικών νοσημάτων

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η μετάδοση των σεξουαλικών νοσημάτων στην Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα ανακοινώσεων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του 35ου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου, το οποίο ξεκινά στις 5 Μαΐου σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με εμπειρικές μελέτες και διαπιστώσεις λοιμωξιολόγων και αφροδισιολόγων των νοσοκομείων «Α. Συγγρός» και «Γ. Γεννηματάς», οι οποίες παρουσιάστηκαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου εν όψει των εργασιών του συνεδρίου, την πρώτη θέση στη λίστα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων κατέχουν τα ιογενή, όπως τα οξυγενή κονδυλώματα και ο έρπης των γεννητικών οργάνων, ενώ επανακάμπτει η πρώιμη σύφιλη. «Οι περισσότεροι Ελληνες,κυρίως νεαρής ηλικίας,δείχνουν να αγνοούν τους κινδύνους που μπορεί να ανακύψουν από μια σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις»τόνισε ο δερματολόγος και αφροδισιολόγος κ.

Βασίλης Παπαρίζος. Μάλιστα, ο κ. Παπαρίζος ανέφερε ότι«η αγωγή υγείας θα έπρεπε να ξεκινά από τα σχολεία» . Από την άλλη πλευρά, σταθερή καταγράφεται η εξέλιξη των κρουσμάτων του ΑΙDS, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η ετήσια επίπτωση της ασθένειας παραμένει στα 50 νέα κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκων. Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο όμως και εδώ είναι η αύξηση κυρίως των νέων σε ηλικία Ελλήνων που δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

Στις ίδιες ανακοινώσεις εμφαίνεται ότι ανάμεσα στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την ύπαρξη ή τη μετάδοση ενός νοσήματος σεξουαλικής φύσης ανήκουν κυρίως οι μετανάστες, οι νέοι προερχόμενοι από τα χαμηλότερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, τα εκδιδόμενα άτομα και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες νεαρής ηλικίας.