Εξεταστική για την Υγεία: Δεν αρνείται ότι μιλάει στα ηχητικά ντοκουμέντα για το ΚΕΕΛΠΝΟ ο πρ. διευθυντής του

P
Μετά από εισήγηση του Σπύρου Λάππα, το CD με τις συνομιλίες -μεταξύ άλλων- του Θεόδωρου Παπαδημητρίου με τον διευθυντή του γραφείου του τότε υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδης, τις οποίες είχε αποκαλύψει το Documento στο πρώτο του φύλλο, θα σταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να δοθεί ή όχι η σχετική άδεια χρήσης του από τα μέλη της Εξεταστικής


Μετά το τελεσίγραφο της προηγούμενης εβδομάδας, ο κ. Παπαδημητρίου δεν είχε άλλη επιλογή από το να προσέλθει και να καταθέσει όσα γνωρίζει κυρίως για τις 23 ύποπτες προσλήψεις που έγιναν επί θητείας Άδωνη Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις εξετάσεις που υποβλήθηκε ο μάρτυρας, δέχτηκε την τελευταία κλήση από την Εξεταστική Επιτροπή με την αυστηρή προειδοποίηση πως αν και πάλι δεν προσέλθει, θα διαταχθεί βίαιη προσαγωγή εναντίον του, κάτι που τελικά δεν κατέστη απαραίτητο αφού ο μάρτυρας εμφανίστηκε οικειοθελώς. 


Οι συνομιλίες του γραφείου Γεωργιάδη – ΚΕΕΛΠΝΟ στο επίκεντρο


Οι ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ του γραφείου του Άδωνι Γεωργιάδη και του ΚΕΕΛΝΟ που κατέθεσε στην Εξεταστική για την Υγεία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, βρέθηκαν στο επίκεντρο στην αρχή της σημερινής συζήτησης.


Όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας , ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί ότι η Δικαιοσύνη ορθώς λαμβάνει υπόψη ανάλογα τεκμήρια παρότι αποτελούν προϊόντα παράνομης μαγνητοσκόπησης, στην περίπτωση που αυτά αφορούν υποθέσεις που άπτονται του δημόσιου συμφέροντος και δεν αφορούν στην προσωπική και ιδιωτική σφαίρα των συνομιλητών. Κατέθεσε μάλιστα στην Επιτροπή σειρά αποφάσεων στις οποίες έχει συμβεί αυτό.


Τελικά, η Επιτροπή συμφώνησε να αποστείλει στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών το CD με τις συνομιλίες του Θ. Παπαδημητρίου με τον διευθυντή του γραφείου του Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να αποφασίσει αν μπορεί ή όχι να γίνει χρήση του από την Επιτροπή.. Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα θα πρέπει «για να έχουμε την ασφάλεια για το υλικό, να πάει σε μια υπηρεσία που να ξέρουμε ότι η καταγραφή του θα έχει φερεγγυότητα και αξιοπιστία». Από την δική του πλευρά, ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε ότι: «Θα πρέπει να γίνει ταυτοποίηση του υλικού, τεχνικός έλεγχος και να διευρενηθεί η δυνατότητα αν μπορούμε να κάνουμε χρήση, καθώς αυτό μπορεί να γίνει μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Θα πρέπει να ενημερωθεί ο εισαγγελέας σε κάθε περίπτωση». 


Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης ενημέρωσε επίσης το Σώμα ότι απέστειλε επιστολή προς τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, σχετικά με τις επιχορηγούμενες «23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ» για τις οποίες ο αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έχει ισχυριστεί ότι επρόκειτο για «ρουσφέτια» του Άδ. Γεωργιάδη επί υπουργίας του. Ο κ. Μπαλωμενάκης ζήτησε από τον οργανισμό τα πρακτικά με τα οποία εγκρίθηκαν οι επίμαχες συμβάσεις και ότι στοιχεία υπάρχουν για το πως διανεμήθηκαν τα χρήματα τους.


Σε πρόσφατες δηλώσεις του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο Σπύρος Λάππας υποστήριξε ότι ο Θ. Παπαδημητρίου «ομολόγησε ότι πρέπει να γίνουν οι προσλήψεις γιατί έρχονται εκλογές και άλλα φοβερά, για βαλίτσες με μαύρο χρήμα και λοιπά και λοιπά», πρόσθεσε. «Είναι αυτός που «υπογράφει όλες τις συμβάσεις, όλες τις προσλήψεις. Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε 200 εκατ. δάνεια για εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, αυτά έχουν πάει σε φίλους, κουμπάρους, πολιτικά τζάκια και πολιτικές οικογένειες, αδερφούς, εγγόνια, ανίψια, θείους, παππούδες» τόνισε το μέλος της Επιτροπής . Σημειώνεται ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των συνομιλιών αλλά υπάρχει μία περίληψη του τι περιλαμβάνουν σε δημοσίευμα του Τύπου.


Μιλάει μεν, «μοντάζ» δε…


Λαμβάνοντας τον λόγο ο Θ. Παπαδημητρίου επικαλέστηκε εκ νέου λόγους υγείας για την άρνηση του να εμφανιστεί στην Εξεταστική Επιτροπή, που θα μπορούσαν να τον εκθέσουν… στην τηλεόραση. Ως προς το θέμα υγείας που αντιμετωπίζει, διευκρίνισε πως πάσχει από «καρδιολογικό θέμα» και συγκεκριμένα από «νεφρογενή υπέρταση δηλαδή κακοήθη υπέρταση», επισημαίνοντας πως «οι αυξομειώσεις της πίεσης του λόγω στρες μπορούν να επιφέρουν βλάβες στην υγεία του».  Επέκρινε επίσης  την επίσκεψη δύο περιπολικών κάτω από το γραφείο του.


Αναφορικά με τις ηχητικές συνομιλίες που τον εκθέτουν, ισχυρίστηκε ότι ότι η ηχογράφηση έγινε σε φυσικό χώρο, χωρίς να ξέρει από ποιόν κι ότι τα επίμαχα ντοκουμέντα είναι προϊόν μοντάζ. Πιο συγκεκριμένα δεν αρνήθηκε πως η φωνή του ακούγεται στο ηχητικό υλικό, υποστήριξε ωστόσο ότι το υλικό είναι παραποιημένο και αποτελεί συρραφή συνομιλιών του.


«Αμαρτωλές» προσλήψεις κι «αμαρτωλές» καμπάνιες
Ξεκινώντας την εξέταση του μάρτυρα ο Σπύρος Λάππας ρώτησε τον πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις 23 προσλήψεις που απασχόλησαν την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι από την κατάθεσή της προϊσταμένης Οικονομικής διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Κ. Πολύζου σε
προηγούμενη συνεδρίαση της Εξεταστικής, βγήκε το συμπέρασμα ότι οι 23 προσλήψεις που εξετάζει η Επιτροπή επί υπουργίας Γεωργιάδη, δεν πληρώθηκαν από χορηγία της Estee Lauder («η χορηγία αυτή δεν ήταν για προσωπικό», ανέφερε η κ. Πολύζου), όπως διατείνονταν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά από χορηγίες του ΟΠΑΠ το 2007 και το 2008, χορηγίες τα χρήματα των οποίων αξιοποιήθηκαν το 2013 και 2014. 


Ο Θ. Παπαδημητρίου, σε φανερή σύγχυση, υποστήριξε ότι επρόκειτο για αποζημιώσεις έργου μέσω χορηγιών κι όχι συμβάσεις εργασίας. Όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τον νόμο σταθερός μισθός και ωράριο για πάνω από 2 μήνες συνιστά σταθερή σχέση εργασίας πράγμα που αποδεικνύεται και από τα επίσημα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η Επιτροπή, εκείνος επέμεινε ότι πρόκειται για αποζημιώσεις έργου, καταγγέλοντας μάλιστα ως πλαστή την κατατεθείσα σύμβαση εργασίας δημοσιογράφου που υπάρχει στη δικογραφία. Αρνήθηκε επίσης ότι γινόντουσαν προεκλογικές προσλήψεις, όπως φέρεται να προκύπτει από τα σχετικά ηχητικά ντοκουμέντα από τις συνομιλίες του με τον διευθυντή του γραφείου του τότε υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.


Σε ερώτηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου για το ποίος υπέγραψε τις συγκεκριμένες προσλήψεις, ο Θ. Παπαδημητρίου επικαλέστηκε την εξέταση της δικογραφίας από τη Δικαιοσύνη για να αποφύγει να απαντήσει και τελικά μετά από ερώτηση του Σπύρου Λάππα αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ήταν με τη σύμφωνη γνώμητου ΚΕΕΛΠΝΟ οι συγκεκριμένες συνάψεις συνεργασίας.
«Ο υπουργός ελέγχει απολογιστικά το ΚΕΕΛΠΝΟ και μπορεί να διατάξει, όπως έχει γίνει πολλές φορές, ελέγχους από το ΣΕΥΠ ή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», υποστήριξε στη συνέχεια ο Θ. Παπαδημητρίου όταν ρωτήθηκε για την έκταση της εποπτείας του εκάστοτε υπουργού στον οργανισμό. Κάτι που έρχεται όμως σε αντίθεση με τα ηχητικά ντοκουμέντα στα οποία ακούγεται να μιλάει με τον διευθυντή του γραφείου του τότε υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, και στα οποία -σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα στον Τύπο- ο δεύτερος διαπραγματεύεται με τον Θ. Παπαδημητρίου ποιος υπουργός θα προσλάβει, πόσους και ποιους, με τον δεύτερο να λέει μάλιστα ότι πρέπει να γίνουν οι προσλήψεις γιατί έρχονται εκλογές.


Όταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε για τις «αμαρτωλές» καμπάνιες του ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά από σύντομες  υπεκφυγές , ο πρώην διευθυντής του οργανισμού παραδέχτηκε ότι αυτές ανατίθεντο σε ενδιάμεσες εταιρείες επικοινωνίας και δεν είχε να δώσει απάντηση στο γιατί δεν γινόταν απευθείας ανάθεση στα ΜΜΕ, προκειμένου να μην κατασπαταλούνται χρήματα σε μεσάζοντες. 


Περί κακοδιαχείρισης…


Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδημητρίου απαντώντας για τα πλαστά τιμολόγια και την αμοιβή 1,4 εκατ. ευρώ σε ένα μόνο πρόσωπο, είπε ότι «η νυν διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια για τα πλαστά τιμολόγια, τονίζοντας οτι είναι αληθινά. Το σημερινό ΚΕΕΛΠΝΟ το αμφισβητεί. Έχουν στείλει τα δελτία αποστολής παντού. Οι συναλλαγές είναι πραγματικές. Είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα. Δεν εμπλέκομαι εγώ σε αυτό. Όντως καταβλήθηκαν 1,4 εκατ. ευρώ για την έκδοση αφισών και τιμολογίων. Υπάρχουν τα δελτία αποστολής σε όλα τα σημεία. Η δράση όσον αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν πραγματική». 


Ο Θανάσης Παπαχρηστόπουλος, των ΑΝΕΛ, ρώτησε στη συνέχεια τον επί 25 χρόνια διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ πόσο κόστισε συνολικά ο οργανισμός στον Έλληνα πολίτη κι αν αμφισβητεί το πόσο των 350 εκατ. ευρώ, με τον μάρτυρα να απαντά ότι δεν μπορεί να το υπολογίσει καθώς είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, αλλά παραδέχτηκε ότι όντως ήταν «δραχμοφόρο».


Σε ερώτηση, τέλος, για την κακοδιαχείριση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο μάρτυρας έριξε το μπαλάκι της ευθύνης στη μη ύπαρξη λογιστικού ελέγχου, παρομοιάζοντας τον ευατό του ως «αλεξιβρόχιο».


Η συνεδρίαση διεκόπη για να συνεχιστεί την Πέμπτη στις 13:00 προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η υγεία του μάρτυρα.