Εξώδικο των γιατρών προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για τις εφημερίες

/strong>

 

Με εξώδικο διαμαρτυρία απάντησε η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ και ο Σύλλογος Ειδικευομένων στο έγγραφο της Διοίκησης του Νοσοκομείου με βάση το οποίο εντέλλονται να πραγματοποιήσουν κανονικά τις εφημερίες του Ιουλίου , παρά το ότι υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα από τα ΠΔ και τις ευρωπαϊκές οδηγίες ανώτατα όρια εβδομαδιαίας απασχόλησης..

Στο εξώδικο , που κοινοποιείται και στον Εισαγγελέα Ρεθύμνου, οι γιατροί αναφέρουν ότι το αντίστοιχο  έγγραφο του Υπουργείου Υγείας που κοινοποιήθηκε από τη Διοίκηση  για τις εφημερίες του β’ εξαμήνου , είναι παράνομο και παράτυπο, αφού η γνωστή «τροπολογία Αβραμόπουλου» με την οποία αναστέλλεται η εφαρμογή των ΠΔ , έπαψε να ισχύει από 30/6/2008 και έχει ήδη κριθεί ως μη ισχυρή τόσο από το Ι Τμήμα( 20/5/2008) όσο και από την Ολομέλεια  του Ελεγκτικού Συνεδρίου ( 26/6/2008).   

Η συνεχιζόμενη παραβίαση του ορίου των 48 και 56 ωρών( για ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς αντίστοιχα) συνολικής απασχόλησης την εβδομάδα χωρίς τη ρητή και ανεπιφύλακτη  συναίνεση των γιατρών , καθιστά μη νόμιμη την πραγματοποίηση του ισχύοντος προγράμματος  εφημεριών . Τα όρια αυτά σκοπό έχουν από τη μια να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική προστασία της ασφάλειας και της υγείας των ίδιων των γιατρών στη διάρκεια της εργασίας τους  και από την άλλη να διαφυλάξουν την ποιότητα των παρεχομένων από αυτούς υπηρεσιών προς τους πολίτες .

Δεν είναι δυνατόν λοιπόν ,στο όνομα των υπαρκτών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου και της χρόνιας ολιγωρίας των Διοικήσεων για την επαρκή στελέχωση του , να διαιωνίζεται η παραβίαση της εργατικής ( εθνικής και κοινοτικής ) νομοθεσίας και των δικαιωμάτων των γιατρών. 

Οι γιατροί του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας δηλώνουν ότι δεν θα ανεχθούν άλλο την παράταση αυτής της εκκρεμότητας που δημιουργεί κατά καιρούς σοβαρά προβλήματα στη πληρωμή των δεδουλευμένων τους και διατηρεί ένα απαράδεκτο εργασιακά καθεστώς εφημερίας .

Απαιτούν από το Υπουργείο Υγείας να υλοποιήσει τις εξαγγελίες για προσλήψεις γιατρών και να προχωρήσει σε ένα σοβαρό διάλογο με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών για την αναμόρφωση του ιατρικού μισθολογίου και την οριστική διευθέτηση του θέματος του ωραρίου   στα πλαίσια μιας κλαδικής συμφωνίας.

Οι γιατροί προειδοποιούν ταυτόχρονα τον Υπουργό Υγείας ότι αν επιμείνει στην τακτική της απραξίας και της συνεχούς μετάθεσης  των προβλημάτων , θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων στα Νοσοκομεία και Κ.Υ.  από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.   

 

ΡΕΘΥΜΝΟ 11/7/2008

 

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου