Εξόφληση σε 3 μήνες για τα υλικά στα νοσοκομεία

 

Με το σύστημα προμηθειών έχουν εξοικονομηθεί 150 εκατ. ευρώ το 2008

Διαδικασίες-εξπρές για εξόφληση υλικών που προμηθεύονται τα νοσοκομεία εξήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας.

Μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι μέσα σε τρεις μήνες θα πληρώνονται οι προμηθευτές των υλικών. Με τον τρόπο αυτό -εκτίμησε- θα μειωθούν κατά 30% έως 35% οι δαπάνες για προμήθειες στο ΕΣΥ.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι με σύστημα προμηθειών που εφαρμόζεται την τελευταία διετία εξοικονομήθηκαν 150 εκατομμύρια ευρώ το 2008, ποσό που θα φτάσει στα 500 εκατομμύρια, όταν θα λειτουργήσει πλήρως η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι τα νοσοκομεία θα προχωρήσουν σε προμήθεια βαρέως ιατρικού εξοπλισμού (αξονικοί, μαγνητικοί τομογράφοι) με τη μέθοδο της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Για την ενίσχυση των νοσοκομείων είπε ότι θα προχωρήσουν οι έκτακτες προσλήψεις 5.500 νοσηλευτών και 4.500 γιατρών.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας κ. Γιώργος Φλωρίδης τόνισε ότι το «νέο σύστημα προμηθειών» είναι προχειρογράφημα. Εχει να επιδείξει μόνο διαδοχικές παραιτήσεις προέδρων και ξέφρενη διόγκωση των νοσοκομειακών χρεών, μέσα από παράνομες και αδιαφανείς διαδικασίες.

Για εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ από τη μείωση της γραφειοκρατίας του υπουργείου Υγείας, κάνει λόγο η διοίκηση της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Με επιστολή που παρέδωσε χθες στον υπουργό Υγείας, το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ προτείνει, μεταξύ άλλων: Την απαίτηση έκπτωσης 20% από τους προμηθευτές του ΕΣΥ. Κατάργηση του πλήθους των γενικών γραμματειών του υπουργείου Υγείας. Περικοπή τουλάχιστον κατά δύο των γενικών διευθύνσεων του υπουργείου.

Κατάργηση του σώματος επιθεωρητών και την εκχώρηση του αντικειμένου τους στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης. Κατάργηση των υποδιοικητών προμηθειών στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών και των ιδιωτικών συνεργείων στα νοσοκομεία.

Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ