Εξοφλούν τώρα χρέη 1,2 δισ. ευρώ – Μεταφέρουν 1 δισ. στο 2010

 

Χρέη 1,2 δισ. ευρώ στα νοσοκομεία πληρώνει, το προσεχές δεκαήμερο, το υπουργείο Οικονομικών και μεταφέρει άλλο 1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2010.

Στη συμφωνία αυτή κατέληξαν οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Υγείας -Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η απόφαση αποπληρωμής του συγκεκριμένου χρέους δεν επηρεάζει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που φτάνει στα 12,7% για φέτος -αν και δεν αποκλείεται μια απόκλιση της τάξης του 0,1% προς τα κάτω ή προς τα πάνω, όπως σημείωνε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου.

Τα χρέη των νοσοκομείων, που αφορούν αγορές φαρμακευτικών προϊόντων από το 2005 έως σήμερα, θα προκαλέσουν και αναθεώρηση των ελλειμμάτων της περιόδου 2005-2008. Αναφορικά, πάντως, με την έκπτωση που ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών, ο βασικός προμηθευτής (επί συνόλου 5-6) που εκπροσωπείται από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος (ΣΦΕΕ) απάντησε πως θα δώσει έκπτωση 2,10% μόνο για τη διετία 2007 -2008, που ισοδυναμεί με 30 εκατ. ευρώ, καθώς το χρέος των ετών αυτών υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Συνολικά, τα χρέη στο ΣΦΕΕ φτάνουν στα 2,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων 744 εκατ. ευρώ είναι από το 2007, 1,05 δισ. από το 2008 και 640 εκατ. το 2009.

Τα χρέη των νοσοκομείων θα ληφθούν υπόψη και κατά την κατάρτιση των πολλών σεναρίων (τουλάχιστον 2 με 3) του Προγράμματος Σταθερότητας, το οποίο αρμόδιος παράγοντας τόνιζε ότι θα συνταχθεί σε «συνεργασία» με τους κοινοτικούς, καθώς το οικονομικό επιτελείο θέλει να καταθέσει ένα Πρόγραμμα που θα γίνει αποδεκτό και δεν θα επιστραφεί. Οι βασικοί στόχοι του ελλείμματος και του χρέους παραμένουν σταθεροί και τα σενάρια θα αφορούν μόνο τις πολιτικές, από τις οποίες θα προκύψουν τα 8 δισ. ευρώ του 2010 (έσοδα, δαπάνες), και την ανάπτυξη, προκειμένου να γίνουν αποδεκτά από την Ε.Ε. Τις βασικές κατευθύνσεις για το ΠΣΑ έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, όπου προεδρεύει ο καθηγητής Γιώργος Ζανιάς.

Τον Ιανουάριο αναμένεται να έρθει πάλι στην Αθήνα και το κλιμάκιο της Eurostat, για το οποίο τρία είναι τα κρίσιμα σημεία: το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το κρίσιμο πρώτο τρίμηνο εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2010 και ο χρόνος επιτήρησης της οικονομίας, που παίζεται στα 3 με 4 χρόνια.

ΕΛ. ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ