Εξοικονόμηση 30% των δαπανών για φάρμακα

Το 30% των συνολικών δαπανών για την υγεία θα μπορούσε να εξοικονομηθεί αν τα ασφαλιστικά ταμεία προωθούσαν τη μηχανοργάνωση και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Ο Σύνδεσμος επικροτεί την απόφαση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την υλοποίηση του Συστήματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης των Συνταγών του Ιδρύματος. Οπως τονίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου «πρόκειται για μια αλλαγή η οποία, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση πόρων της τάξης του 30% επί των συνολικών δαπανών υγείας».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ για το 2007, οι συνολικές δαπάνες για την υγεία ανήλθαν σε 24 δισ. ευρώ ενώ οι συγκεκριμένες δαπάνες για τα Ταμεία ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ. Μόνο για τα φάρμακα η συνολική δαπάνη ανήλθε το 2007 σε 4,5 δισ. επομένως θα μπορούσε να εξοικονομηθούν 1,5 και σε βάθος χρόνου 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει φυσικά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το οποίο έχει περίπου 5,3 εκατομμύρια ασφαλισμένους, που είναι 2,8 εκατ. συνταξιούχοι και 2,5 εκατ. μέλη των οικογενειών των ασφαλισμένων.

Ο ΣΦΕΕ αναφέρει ότι «βασική προϋπόθεση παραμένει να εφαρμοστούν και να επιβληθούν ολοκληρωμένα συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου για την πληρέστερη και άμεση παρακολούθηση των συνολικών δαπανών υγείας και όχι μόνο στο πεδίο των φαρμάκων, αφού η φαρμακευτική δαπάνη αφορά μόνο περίπου το 1/5 των συνολικών δαπανών υγείας».

Ο Σύνδεσμος προτείνει αντί για το σκανάρισμα των χειρόγραφων συνταγών να υιοθετηθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. «Είναι η μόνη λύση που δεν αφήνει κανένα «παράθυρο» ανοικτό για οποιουδήποτε είδους παρατυπίες» καταλήγει ο ΣΦΕΕ.