Εξπρές και με υπουργική απόφαση η νέα λίστα με τα βαρέα – ανθυγιεινά

Παρακάμπτοντας τη Βουλή -προφανώς φοβούμενη τη δημόσια διαβούλευση- και με διαδικασίες-εξπρές εν μέσω θέρους, η κυβέρνηση επέλεξε να περάσει τον επαναπροσδιορισμό των επαγγελμάτων που θα ενταχθούν στα βαρέα και τα ανθυγιεινά.

Οπως έγινε γνωστό χθες στη Βουλή από τον υπουργό Γ. Παπαθανασίου, σε διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τα σκάφη αναψυχής και τη φορολόγηση των εισοδημάτων γιατρών και δικηγόρων, προβλέπεται ότι εκχωρείται στην υπουργό Απασχόλησης το δικαίωμα να προσδιορίσει με υπουργική απόφαση -και όχι με νομοσχέδιο που θα «περάσει» από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες (έλεγχο της αντιπολίτευσης, κλήσεις φορέων)- τα επαγγέλματα που θα ενταχθούν στα βαρέα και τα ανθυγιεινά.

 

Το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΚΚΕ έκαναν λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» αλλά και «σκοτεινές πρακτικές της κυβέρνησης που στόχο έχουν να θεσμοθετούν εν κρυπτώ και κατά το δοκούν, αποφεύγοντας τη δημόσια κριτική».

Σε υψηλούς τόνους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δ. Κουσελάς και Α. Μακρυπίδης έκαναν λόγο για «μέγα σκάνδαλο» σε μια περίοδο μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τους κοινωνικούς φορείς.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας όχι μόνο δεν αιτιολόγησε την απόφαση αυτή, αλλά έσπευσε να το πάει παραπέρα λέγοντας ότι το πόρισμα της ειδικής επιστημονικής επιτροπής για τον προσδιορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα ληφθεί υπόψη, αλλά δεν θα είναι δεσμευτικό και άρα η κυβέρνηση θα «παίξει» μόνη της στο γήπεδο ενός θέματος που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους.

«Υπονομεύεται το έργο της επιτροπής», αντέδρασε ο Δ. Κουσελάς, υπενθυμίζοντας ότι για τη συγκρότησή της χρειάστηκε νομοθετική ρύθμιση. «Με αδιαφάνεια μέσω μιας απλής υπουργικής απόφασης η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τεράστια κοινωνικά θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον των νέων εργαζομένων». «Αιτία πολέμου για το εργατικό κίνημα» χαρακτήρισε τη ρύθμιση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «στα μουλωχτά και εν μέσω θέρους αλλάζουν το σύστημα βαρέων και ανθυγιεινών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου αντέτεινε ότι «όλα αυτά έχουν ειπωθεί δημοσίως και διά στόματος του πρωθυπουργού και τίποτα δεν γίνεται στα μουλωχτά», ενώ διευκρίνισε ότι οι νέες ρυθμίσεις αφορούν τους νέους εργαζομένους, οι οποίοι ασφαλίζονται για πρώτη φορά μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης, αλλά και ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεν πρόκειται να θίξει δικαιώματα παλαιών εργαζομένων.

Γιώργος Πίκουλας