Ευρωκοινοβούλιο / Πέρασε η πρόταση να «πετάξουν έξω» την Pfizer για αδιαφάνεια στα εμβόλια

Πέρασε την Τετάρτη από την επιτροπή COVI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση των Πρασίνων για αποκλεισμό αξιωματούχων της Pfizer από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λόγω της έλλειψης διαφάνειας στις συμβάσεις αγοράς εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πρόταση αφορά τόσο τον διευθύνοντα σύμβουλό της Άλμπερτ Μπουρλά όσο και άλλα στελέχη της πολυεθνικής φαρμακευτικής Pfizer. Κατά του αποκλεισμού τάχθηκαν το ΕΛΚ και το Renew Europe.

Πλέον, το λόγο έχει η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών (CPC) η οποία και θα γνωμοδοτήσει επί της απόφασης της επιτροπής και επί των παραμέτρων ενός αποκλεισμού, όπως την διάρκειά του, τα πρόσωπα που αφορά (μόνο τον Μπουρλά ή και άλλα στελέχη της πολυεθνικής), κτλ. Πηγές από τους Πρασίνους που μίλησαν στο Euractiv προσδιορίζουν χρονικά μία τελική απόφαση αποκλεισμού για το Φεβρουάριο το νωρίτερο.

Στην περίπτωση της Pfizer ο Μπουρλά και η πολυεθνική εμφανίζονται απρόθυμοι να μιλήσουν λεπτομερώς και να προχωρήσουν σε αναδιατυπώσεις ως προς τις αρχικές, επείγουσες συμβάσεις με τις οποίες η ΕΕ αγόρασε μαζικά εμβόλια κατά της COVID-19 την περίοδο της πανδημίας. Ο Μπουρλά συγκεκριμένα αρνήθηκε να συναντηθεί με μέλη της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου και όπως εκτίμησε ένα από αυτά μιλώντας στο Euractiv «νομίζω ότι σκόπιμα δεν ήρθε, επειδή δεν ήθελε να αντιμετωπίσει τις αντιπαραθέσεις».

Στο επίκεντρο της προσοχής των μελών της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου βρίσκονται μεταξύ άλλων κρίσιμες παράμετροι των συμβάσεων για τα 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις, που φαίνεται να καθορίστηκαν προσωπικά μεταξύ του Μπουρλά και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέσω sms.

Έχει προηγηθεί ανάλογη απόφαση το 2017, όταν αποκλείστηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο η ηγεσία και τα στελέχη της αγροχημικής πολυεθνικής Monsanto με απόφαση της επιτροπής περιβάλλοντος ENVI, καθώς επί μακρόν αρνούντο να συμμετάσχουν σε δημόσιες ακροάσεις.