«Φάμπρικα» μονιμοποιήσεων εκτός ΑΣΕΠ

Νοσηλεύτριες και τραυματιοφορείς τοποθετήθηκαν στα κεντρικά της Αριστοτέλους

Κατά συρροή μονιμοποιήσεις… ιδιωτικών υπαλλήλων πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Υγείας και μάλιστα στην Κεντρική Υπηρεσία:

Διάταξη που «πέρασε» στο νόμο των προμηθειών επιτρέπει στον υπουργό Υγείας να μετακινεί υπαλλήλους από εποπτευόμενους ιδιωτικούς φορείς στην Κεντρική Υπηρεσία και σε θέσεις… αορίστου χρόνου. Δημιουργεί, με άλλα λόγια, μια «φάμπρικα» μονιμοποιήσεων στο Δημόσιο. Το τελευταίο σχετικό ΦΕΚ δημοσιεύθηκε παραμονή Δεκαπενταύγουστου: Μεταξύ άλλων τοποθετούνται τέσσερις νοσηλεύτριες, δύο τραυματιοφορείς, ένας ακτινολόγος, ένας βιολόγος… Καταλαμβάνουν προσωποπαγείς θέσεις χωρίς διαγωνισμό, όχι σε κάποιο νοσοκομείο, αλλά στην Αριστοτέλους. Κάνεις δεν ξέρει τι δουλειά μπορεί να κάνουν επαγγελματίες των παραπάνω κλάδων στα κεντρικά του υπουργείου Υγείας…

Ολοι όμως ξέρουν -αφού άλλωστε αναφέρεται ρητά στο ΦΕΚ με αριθμό 773 του τρίτου τεύχους της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως – τι δουλειά έκαναν πριν: όλοι τους προέρχονται από φορείς ιδιωτικού δικαίου, εποπτευόμενους από το υπουργείο Υγείας. Είναι δηλαδή ιδιωτικοί υπάλληλοι που «μπήκαν» στο Δημόσιο και μάλιστα με συμβάσεις αορίστου χρόνου…

Οι προσληφθέντες του Δεκαπενταύγουστου ήταν περίπου 30 – εκτός των παραπάνω ειδικοτήτων ήταν και αρκετοί διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί, φύλακες και άλλοι. Δεν είναι όμως οι μόνοι που «έπιασαν» μια θέση στο υπουργείο, αφού από τις αρχές του χρόνου έχουν προσληφθεί με την ίδια διαδικασία περίπου άλλοι τόσοι. Σε αρκετές δεκάδες υπολογίζονται και όσοι μονιμοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2007. Σε ορισμένες περιπτώσεις -όχι πάντως στις περισσότερες- υπήρξαν και τοποθετήσεις σε «μάχιμες» θέσεις νοσοκομείων ή άλλων φορέων. «Παρότι ορισμένοι υπάλληλοι καλούνται να καλύψουν κενά στους δημόσιους φορείς Υγείας, διορίζονται με διαδικασίες εκτός διαγωνισμών, δηλαδή από το… παράθυρο, γεγονός που λειτουργεί σε βάρος των υπόλοιπων εργαζόμενων οι οποίοι περιμένουν τη σειρά τους στο ΑΣΕΠ. Οσο για εκείνους τοποθετούνται σε προσωποπαγείς θέσεις της κεντρικής υπηρεσίας, και κυρίως όσοι δεν έχουν διοικητικές αλλά υγειονομικές ειδικότητες το πιθανότερο είναι πως εργάζονται άνευ χαρτοφυλακίου», αναφέρει στον ΕΤ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης.

Η «φάμπρικα» των μετακινήσεων ιδιωτικών υπαλλήλων προς τα κεντρικά της Αριστοτέλους «άνοιξε» με την ψήφιση του νόμου για τις προμήθειες στο ΕΣΥ όπου περιλαμβάνεται μια διάταξη που επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό Υγείας να «μεταφέρει» υπαλλήλους από ιδιωτικούς εποπτευόμενους φορείς σε φορείς του Δημοσίου. Συγκεκριμένα η πρώτη παράγραφος του άρθρου 20 αναφέρει: «Επιτρέπεται η απόσπαση, μετάταξη ή μεταφορά προσωπικού που υπηρετεί σε εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή ΔΕΚΟ στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, με απόφαση του υπουργού». Σύμφωνα με την ίδια διάταξη όσοι μονιμοποιούνται στο Δημόσιο στο πλαίσιο τέτοιων «μετακινήσεων» καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις ή αν δεν υπάρχουν τέτοιες συστήνονται για λογαριασμό τους προσωποπαγείς. Με αργούς ρυθμούς οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων

Για «βιομηχανία μονιμοποιήσεων εκτός ΑΣΕΠ» μιλούν πλέον οι συνδικαλιστές του ΕΣΥ και μάλιστα «την ώρα που τα νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού και οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο».

Σύμφωνα με τους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων προχωρούν με αργούς ρυθμούς ενώ οι «ορδές» συμβασιούχων που κατακλύζουν τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λύσουν το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.

Τουλάχιστον μια στις τρεις θέσεις νοσηλευτών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων είναι κενή στο ΕΣΥ, ενώ στην κατηγορία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης τα κενά αγγίζουν το 75%. Η έλλειψη νοσηλευτών αποτελεί την κύρια αιτία που μένουν κλειστά εδώ και πολλά χρόνια 150 κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Μεγάλο πρόβλημα για την καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων και η έλλειψη τραυματιοφορέων. Πρόσφατα έγινε γνωστό το πρόβλημα στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού (Κοργιαλένειο): Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων από τις 99 προβλεπόμενες θέσεις τραυματιοφορέων είναι καλυμμένες μόνον οι 40. Ετσι στην πρωινή βάρδια υπάρχει ένας τραυματιοφορέας για 75 αρρώστους ενώ το απόγευμα και τη νύχτα η αναλογία είναι 1 προς 225. Το Κοργιαλένειο νοσοκομείο δέχεται 600-700 ασθενείς στη γενική εφημερία του, με τους μισούς τουλάχιστον να χρειάζονται τις υπηρεσίες των τραυματιοφορέων.

Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι διαδικασίες των προσλήψεων στο ΕΣΥ προχωρούν: τον περασμένο μήνα ο υπουργός κ. Δ. Αβραμόπουλος είχε δηλώσει ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει 6.500 προσλήψεις, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες και για άλλες.

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ