Φάρμακα / Άφαντα ακόμη και τα αντιπυρετικά και ο Πλεύρης κατηγορεί τους γονείς ότι «στοκάρουν»

Να αποσείσει τις ευθύνες του για τις δραματικές ελλείψεις σε φάρμακα και ειδικά σε παιδιατρικά, την ώρα που κορωνοϊός, γρίπη και ιώσεις έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, επιχείρησε για άλλη μια φορά σήμερα Δευτέρα (2/1/) ο Θάνος Πλεύρης. Ο υπουργός Υγείας χρησιμοποίησε το γνωστό αφήγημα της κυβέρνησης και για την ακρίβεια ότι η έλλειψη φαρμάκων «υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο», ενώ αντί για αυτοκριτική έριξε ευθύνες στους γονείς ότι δήθεν εκείνοι φταίνε που δεν υπάρχουν ούτε αντιπυρετικά στα ράφια των φαρμακείων.

«Γιατρούς δεν κατηγόρησα. Αυτό που είπα είναι ότι πολλές φορές κάποιοι γονείς αγοράζουν περισσότερα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και οι γιατροί, κάποιες φορές μπορεί να συνταγογραφούν αντιβιώσεις παραπάνω με σκοπό να “στοκάρουν” οι γονείς λόγω φόβου έλλειψης. Αυτό εντείνει το πρόβλημα» είπε προκλητικά ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Έλλειψη φαρμάκων υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για δύο λόγους. Λόγω της γενικής έλλειψης αλλά και λόγω των παράλληλων εξαγωγών» είπε ο Θάνος Πλεύρης. «Η μείωση παραγωγής φαρμάκων στην Ινδία και στην Κίνα, αλλά και η αυξημένη ζήτηση ιδιαίτερα σε παιδιατρικά φάρμακα, έχει ωθήσει στις ελλείψεις» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι «η ελληνική βιομηχανία φαρμάκων μπορεί να καλύψει με γενόσημα την έλλειψη. Πρόβλημα υπάρχει όταν δεν υπάρχει γενόσημο σε κάποιο φάρμακο από τη χώρα μας» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εξαγωγές, ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε πως θα γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι και οι εταιρείες που πράττουν αντίθετα με τον νόμο θα κλείσουν όπως έγινε και σε δύο φαρμακαποθήκες στη Θεσσαλονίκη, που δεν δέχτηκαν τον έλεγχο. «Ευελπιστούμε ότι προς το τέλος Ιανουαρίου που θα έχουμε τη δική μας έξαρση, δεν θα είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση και από τα υπόλοιπα κράτη» ανέφερε.