Φάρμακα, φαρμάκι για την τσέπη

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ, «ΞΗΛΩΝΟΝΤΑΙ» ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΟΠΑΔ

 

Φάρμακα, φαρμάκι για την τσέπη

 

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ, καθώς με απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής συνεχίζεται η αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση. Σήμερα το Δ.Σ. του συλλόγου αναμένεται να επανεξετάσει το θέμα, καθώς άρχισε η κατάθεση μέρους των οφειλόμενων στους φαρμακοποιούς της Αττικής.

 

Ομως την κινητοποίηση συνεχίζουν και οι φαρμακευτικοί Σύλλογοι Πειραιά, Λέσβου και Κέρκυρας, ενώ από χθες δεν δίνουν φάρμακα με πίστωση και τα φαρμακεία της Εύβοιας, της Μαγνησίας, του Ηρακλείου, της Κορίνθου, της Αργολίδας και της Καβάλας.

Δώρο σε κλινικάρχες

Ευνοϊκή διάταξη για λίγες μεγάλες ιδιωτικές κλινικές περιελήφθη στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους. Ειδικότερα, εδάφιο που προστέθηκε στο άρθρο 16 του νομοσχεδίου, δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες κλινικών, με δυναμικότητα πάνω από 150 κλίνες, να προμηθεύονται τα φάρμακα στη νοσοκομειακή τιμή και να τα διαθέτουν στη χονδρική τιμή με προσαύξηση 5%. Μέχρι σήμερα, οι κλινικές μπορούσαν να προμηθεύονται στη χονδρική τιμή και να διαθέτουν με προσαύξηση 5%.

«Η νοσοκομειακή τιμή είναι κατά 13% χαμηλότερη της χονδρικής τιμής. Με απλά λόγια, οι κλινικάρχες μεγάλων θεραπευτηρίων αποκτούν πλέον το προνόμιο να κερδίζουν από τη διάθεση των φαρμάκων ποσοστό 18%! Σημειώνεται ότι οι φαρμακαποθήκες έχουν σήμερα ποσοστό κέρδους, το οποίο δεν ξεπερνά το 7,78%», όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακαποθηκάριων.

Με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, η Ενωση επισημαίνει ότι η επίμαχη διάταξη ευνοεί σκανδαλωδώς τις μεγάλες κλινικές, χωρίς να ωφελούνται τα ασφαλιστικά Ταμεία, όπως διατείνεται ο νομοθέτης.

«Κινδυνεύει ο ΕΟΦ»

Ασφυξία και καθήλωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων σε απλό διεκπεραιωτή υποθέσεων θα προκαλέσει η αναστολή εφαρμογής της υπουργικής απόφασης για αύξηση των παραβόλων του ΕΟΦ που είχε εκδοθεί το 2006, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον οργανισμό.

Το θέμα βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και έπειτα από σειρά αναβολών, εκδικάστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το Σύλλογο Εργαζομένων του ΕΟΦ, η εισήγηση από το επταμελές τμήμα του ΣτΕ ήταν θετική σε όλα τα σημεία προς την προσφυγή του ΣΦΕΕ.

Ετσι, προχώρησαν οι ίδιοι στην κατάθεση σχετικής νομικής παρέμβασης στο ΣτΕ, αυτόνομα, με στόχο την υποστήριξη της οικονομικής επιβίωσης του Οργανισμού. Παράλληλα, ζήτησαν από τον ΣΦΕΕ να παραιτηθεί από την προσφυγή του. **