Φάρμακα- Καθυστερούν η λίστα και η προμήθεια υλικών


Πεννυ Mπουλουτζα

Οι παρεμβάσεις στον χώρο του φαρμάκου –όπως αυτές προβλέπονται στο Μνημόνιο– φαίνεται ότι «δυσκολεύουν» το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Για παράδειγμα, το άνοιγμα του φαρμακευτικού επαγγέλματος δεν συνοδεύεται –τουλάχιστον προς το παρόν– με μείωση του περιθωρίου κέρδους στο 15% – 20% ούτε με επέκταση του ωραρίου το Σάββατο και τα απογεύματα της Δευτέρας και Τετάρτης, αφού η διατύπωση στον σχετικό νόμο δεν δεσμεύει τους φαρμακοποιούς προς αυτήν την κατεύθυνση.

Καθυστέρηση καταγράφεται στην θέσπιση – εφαρμογή της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ενώ ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους οι διαγωνισμοί για τις προμήθειες υλικών στα νοσοκομεία (στο Μνημόνιο προβλεπόταν η ολοκλήρωση των διαδικασιών έως το τέλος του 2010, το οποίο, ως γνωστόν… παρήλθε προ τριμήνου).

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και στην έγκαιρη (εντός δύο μηνών, σύμφωνα πάντα με το Μνημόνιο) τιμολόγηση του κόστους θεραπείας ασφαλισμένων και στην απαίτηση των ποσών από τα ταμεία.

Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, πάντως, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι στο τέλος όλα θα γίνουν, αισιοδοξία η οποία, άλλωστε, είναι κοινή σε όλα τα… υπουργεία.