Φάρμακα: «Κατώφλι» στις μειώσεις, πλαφόν στις αυξήσεις

Με νέα αγορανομική διάταξη, που βάζει πλαφόν στις αυξήσεις αλλά και «κατώφλι» στις μειώσεις τιμών, συνοδεύει την επίσημη εφαρμογή του νόμου για τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων στην Ελλάδα το υπουργείο Οικονομίας, στην προσπάθειά του να ελέγξει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης, αύριο Παρασκευή, της νέας λίστας φαρμάκων που θα περιλαμβάνει τις νέες -μειωμένες, κατά κύριο λόγο- τιμές περισσότερων από 4.000 φαρμακευτικών προϊόντων (2.350 περίπου πρωτότυπων προϊόντων μαζί με τα αντίγραφά τους), η αγορανομική διάταξη της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου βάζει μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2011 «κατώφλι» μέχρι και 40% στο εύρος των μειώσεων που ενδέχεται να προκύψουν στις χονδρικές τιμές ανά κατηγορία (έως 50,01 ευρώ) και παράλληλα πλαφόν έως 10% στις αυξήσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 3840, που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2010, τα φάρμακα στην Ελλάδα τιμολογούνται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε.

Η αγορανομική απόφαση, ωστόσο, έρχεται να συγκρατήσει τυχόν υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων από τις εταιρείες, αλλά την ίδια στιγμή να αποτρέψει και τις πολύ μεγάλες μειώσεις, που θα ωθούσαν τις εταιρείες να αποσύρουν φάρμακα από την ελληνική αγορά επειδή θα είναι ασύμφορα.

Αν, δηλαδή, για παράδειγμα, βάσει του μ.ο. των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε., η τιμή ενός φαρμακευτικού προϊόντος που σήμερα έχει 30 ευρώ πρέπει να μειωθεί κατά 40%, λόγω του πλαφόν θα μειωθεί 35%. Αντίστοιχα, το αυτό ισχύει και σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις. Το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι με την αγορανομική διάταξη θα εξοικονομηθούν δαπάνες στα ασφαλιστικά ταμεία εν όψει της επικείμενης εφαρμογής του καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ενώ θα βοηθηθεί η αγορά ώστε να προσαρμοστεί ομαλότερα στη νέα μέθοδο τιμολόγησης.

Οι νέες τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων παραδόθηκαν χθες στην Επιτροπή Τιμών και παράλληλα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους εντός δύο εργάσιμων ημερών.

Στις 22/09/2010 θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Τιμών για να συζητήσει τυχόν ενστάσεις και να προχωρήσει, εφόσον αυτό απαιτείται, στην έκδοση συμπληρωματικού διορθωτικού δελτίου τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27/09/2010.