Φαρμακευτική δαπάνη

Η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύτηκε από 1,278 εκατ. € το 2000 σε 5,108 εκατ. € το 2009. Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής καταλήγει σε συγκεκριμένες πρακτικές που εκτίναξαν τη δαπάνη σε δυσθεώρητα ύψη (κλικ εδώ). Πλην όμως η ΝΔ δε συμφωνεί. Διά του εισηγητή της ισχυρίζεται πως αιτία του τετραπλασιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν η εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά!


Αναμφίβολα πρόκειται για συνήθη μεθόδευση η υποκατάσταση παλαιών και δοκιμασμένων φαρμάκων με πανάκριβα δήθεν καινοτόμα. Όμως η απόδοση της εκτόξευσης αποκλειστικά στα καινοτόμα, αποτελεί από μόνη της μία καινοτομία..


Εν τω μεταξύ το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του αποφαίνεται πως το συμφέρον της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης απαιτεί τη συνέχιση της έρευνας για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση της Novartis.


Οι εφέτες με το βούλευμα που εξέδωσαν, ζητούν να μην παγώσει η έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία ούτε μία στιγμή ως προς κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένου και του ιατρού συζύγου της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Ράικου.