Φαρμακεία: Λουκέτο αύριο για τα χρέη του Δημοσίου

«Λουκέτο» μπαίνει αύριο στα φαρμακεία όλης της χώρας λόγω της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που κήρυξε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, διαμαρτυρόμενος για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις πληρωμές των φαρμακείων από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου.

Επίσης, οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για τις ρυθμίσεις που αποφάσισε το ΤΣΑΥ στο ασφαλιστικό καθεστώς όλων των υγειονομικών και την καθυστέρηση στην αναμόρφωση του Π.Δ. 67/2000 που εκσυγχρονίζει τη συνταγογραφία και καθορίζει τα όρια ευθύνης γιατρών, φαρμακοποιών και ασφαλιστικών ταμείων.

Οπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, «οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε αδυναμία πλέον να πιστώνουν τον ΟΠΑΔ για τις συνταγές των ασφαλισμένων και δηλώνουν ότι κοινωνική πολιτική σε βάρος τους δεν μπορεί να γίνεται. Υστερα από πιέσεις ο ΟΠΑΔ έδωσε μέρος των χρημάτων που οφείλει, εξοφλώντας τις συνταγές του Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που νομοθετικά η πληρωμή πρέπει να γίνεται εντός 45 ημερών. Είναι σίγουρο όμως πως σε μικρό χρονικό διάστημα, λόγω έλλειψης πιστώσεων, τα φαρμακεία θα βρεθούν στην ίδια θέση. Αν δεν δοθεί οριστική λύση, από 1/1/2007 όλοι οι ασφαλισμένοι θα αναγκαστούν να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που παίρνουν από τα φαρμακεία».

Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται επίσης για την απόφαση του ΤΣΑΥ -χωρίς προηγουμένως να υπάρξει ενημέρωση των συνδικαλιστικών φορέων – να εντάξει όλους τους υγειονομικούς που έκαναν έναρξη λειτουργίας από 1/1/1993 στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, σύμφωνα με την οποία η σύνταξη ανέρχεται στα 444 Α, ποσό μικρότερο και από την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ.

Ο σύλλογος ζητεί την αναστολή της απόφασης αυτής και τη διενέργεια αναλογιστικής μελέτης, λαμβάνοντας υπόψη τα δημιουργηθέντα αποθεματικά μέχρι 1/1/1993, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ισόποση σύνταξη για όλους (παλαιούς και νέους ασφαλισμένους) με μεταβατικές διατάξεις.