ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Στο έλεος της μηχανογράφησης

Νέα ιστορία τρέλας αποδεικνύει για ακόμη μία φορά την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό δημόσιο. Εδώ και περίπου δέκα ημέρες οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης παραμένουν απλήρωτοι εξαιτίας της έλλειψης μηχανοργάνωσης και όχι εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων.

 

Της Νικολέτας Μπούκα
bouka@makthes.gr

Τα χρήματα για τους δύο από τους τέσσερις μήνες που τους οφείλει ο ΟΠΑΔ για συνταγές των ασφαλισμένων του βρίσκονται ήδη στην αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου Νοσηλίων, αλλά το σύστημα μηχανοργάνωσης απλώς δεν λειτουργεί. Αυτό συμβαίνει διότι από τις αρχές Ιανουαρίου το Κεντρικό Λογιστήριο του Κράτους, στο οποίο ανήκει η ΥΔΕΝ, ανέθεσε σε άλλη εταιρεία τη μηχανοργάνωση του συστήματος των υπηρεσιών της, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του νέου συστήματος.
Αποτέλεσμα είναι τα 11.000.000 ευρώ που προορίζονται για τους φαρμακοποιούς να… κάθονται και οι φαρμακοποιοί να συνεχίζουν να έχουν άδειες τσέπες.
“Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί.  Όλο αυτό το διάστημα έχουμε δείξει τον καλό μας εαυτό και αποδεχόμαστε με υπομονή την έλλειψη χρημάτων. Είναι όμως απαράδεκτο, μετά τόση ταλαιπωρία, να εξασφαλιστούν τελικά 11.000.000 ευρώ για εξόφληση χρεών δύο μηνών του ΟΠΑΔ, να έρθουν εδώ και δέκα ημέρες τα εντάλματα πληρωμής και να μην μας πληρώνουν, διότι ουσιαστικά δεν έχουν κομπιούτερ”, καταγγέλλει στη “Μ” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, καθυστερεί η μετάπτωση των στοιχείων από το παλιό πρόγραμμα μηχανοργάνωσης στο καινούργιο, γεγονός που εξωθεί τους φαρμακοποιούς να φτάσουν ακόμη και στο υπουργείο Οικονομίας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί.
Η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου Νοσηλίων Θεσσαλονίκης, η οποία εξυπηρετεί με πληρωμές όλο το νομό, δηλαδή 1.500 φαρμακοποιούς, 2.500 γιατρούς και ιδιωτικές κλινικές, παραδέχεται το πρόβλημα μηχανοργάνωσης και τονίζει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την όσο το δυνατόν πιο άμεση εξυπηρέτηση των φαρμακοποιών. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι κεντρικό, δηλαδή η λύση και ταυτόχρονα η αναζήτηση ευθυνών για την καθυστέρηση λειτουργίας του νέου συστήματος μηχανοργάνωσης θα πρέπει να αναζητηθούν στο υπουργείο Οικονομίας.