“Φιλοδώρημα” οι νέες συμβάσεις

Με… ψίχουλα θα πληρώνονται οι γιατροί που θα συμβληθούν με τον νέο Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, η πρόταση των υπουργείων Εργασίας και Υγείας προβλέπει μισθούς που θυμίζουν περισσότερο… φιλοδώρημα, καθώς εκτιμάται ότι τα χρήματα που θα λαμβάνουν υπολογίζονται κατά μέσο όρο από 0,80 έως 1,30 ευρώ ανά ασθενή.
 
 

Της Νικολέττας Μπούκα
 
Ταυτόχρονα καταγγέλλουν ότι με τις νέες συμβάσεις οδηγούνται σε εξαθλίωση, καθώς πλήττεται η μεσαία τάξη των γιατρών, που πληρώνουν με συνέπεια την εφορία, καθώς το 80% των εισοδημάτων τους προέρχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ειδικότερα, το σχέδιο πρότασης των υπουργείων Εργασίας και Υγείας περιλαμβάνει μισθούς που "βαφτίζονται" αποζημιώσεις που ξεκινούν από 900 ευρώ μεικτά και φτάνουν τα 1.900 ευρώ μεικτά, ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που θα έχει στην ευθύνη του κάθε γιατρός. Στόχος είναι να συμβληθούν 15.000 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από τα ταμεία του Δημοσίου, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ κι άλλοι 5.000 από το ΙΚΑ.
Πάντως, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προχωρεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, αντιδρώντας στη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), χαρακτηρίζοντας το κυβερνητικό σχέδιο απαράδεκτο κι επικίνδυνο για την περίθαλψη των πολιτών και την αξιοπρέπεια του έλληνα γιατρού.
Επιπλέον, καλεί τα συναρμόδια υπουργεία να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση του απαράδεκτου αυτού σχεδίου τους και εξουσιοδοτεί το διοικητικό του συμβούλιο να καταρτίσει με εμπειρογνώμονες πλήρη τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση για γενική συλλογική σύμβαση ιατρικής απασχόλησης και αμοιβών με τον ΕΟΠΥΥ για την πρωτοβάθμια φροντίδα του ελληνικού λαού.
Μισθοί πείνας
Για μισθούς πείνας κάνει λόγο η εκτελεστική γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ ΕΤΑΜ, η οποία επισημαίνει ότι ετοιμάζονται οριζόντιες περικοπές στην υγεία, με χαμηλές αποδοχές στους γιατρούς (800 ευρώ), περικοπή παροχών στους ασφαλισμένους, κατάργηση μονάδων υγείας και εκχώρηση μεγάλων πακέτων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε εξωιατρικές αλυσίδες εμπορικών επιχειρήσεων. Επίσης, οι γιατροί του ΙΚΑ δεν θα έχουν δυνατότητα άλλης σύμβασης με ΕΟΠΥΥ και το μικρό ιδιωτικό ιατρείο θα κλείσει, αφού με 800-1.000 ευρώ δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στη λειτουργία του. Όσο για τους νέους γιατρούς, θα οδηγηθούν να προσφέρουν υπηρεσίες με μισθούς πείνας (των 500 ευρώ) σε εμπορικές επιχειρήσεις Υγείας, μην έχοντας άλλη λύση.
"Αυτό που ζητάμε είναι να λαμβάνουμε μία αξιοπρεπή αμοιβή. Μας οδηγούν σε πλήρη εξαθλίωση και πολλά ιατρεία θα κλείσουν. Αυτή που πλήττεται είναι η μεσαία τάξη γιατρών, η οποία πληρώνει στην εφορία, αφού το 80% των εισοδημάτων της προέρχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία κι άρα δηλώνεται άμεσα", δηλώνει στη "Μ" ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ – Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΙΚΑ Θεσσαλονίκης – Β. Ελλάδος, Σάββας Παρασκευόπουλος.
Παράλληλα, εξηγεί ότι μεσοσταθμικά τα χρήματα που θα λαμβάνει ένας συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ γιατρός θα είναι περίπου 800-900 ευρώ μηνιαίως, ποσό που δεν επαρκεί για να συντηρηθεί ένα ιατρείο, το οποίο απαιτεί τουλάχιστον 700 ευρώ το μήνα. Οι συμβάσεις αυτές είναι τύπου ΟΑΕΕ, όταν το υπουργείο ισχυριζόταν ότι δεν θα έχουν καμία σχέση.
"Η έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ υποτίθεται ότι θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Εάν θέλουν οι αρμόδιοι, ας βάλουν πλαφόν στον αριθμό των ασθενών που θα εξετάζουμε και να κάνουν σοβαρό έλεγχο για τις ατασθαλίες τις οποίες κάνουν κάποιοι γιατροί. Επίσης, οι ασθενείς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πληρώνουν τον γιατρό, αν αυτός δεν τους δώσει απόδειξη", τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος.