Φλωρίδης: Ανεφάρμοστος είναι ο νόμος

Ανεφάρμοστο χαρακτήρισε το νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας , Γ. Φλωρίδης, καταγγέλλοντας χθες, πως μια μέρα πριν από την ημερομηνία εφαρμογής του, δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, επειδή οι συναρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στην αδειοδότηση αυτών των καταστημάτων, δεν έχουν ενημερωθεί για το τι προβλέπει ο νόμος.

Ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι πρέπει άμεσα να ενημερωθούν οι υπηρεσίες με ανάλογες εγκυκλίους και αποφάσεις για το τι πρέπει να κάνουν, πώς να ενημερώσουν τους καταστηματάρχες και στη συνέχεια, σε τι μέτρα πρέπει να προβούν οι ίδιοι οι καταστηματάρχες για να μπορέσει να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, «ο οποίος όπως είναι τώρα, στην πραγματικότητα δεν απαγορεύει το κάπνισμα πουθενά».

Σημείωσε πως ενώ ο νόμος προβλέπει ξεχωριστούς χώρους για τους καπνιστές στα κέντρα διασκεδάσεως, στη συνέχεια αντιλήφθηκαν ότι χρειάζεται έγκριση της Πολεοδομίας και έτσι οι ξεχωριστοί χώροι έγιναν διαχωριστικά 2 μέτρων.

Πρόσθεσε ότι στην αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπλέκονται τουλάχιστον τρεις υπηρεσίες και μια αρχή: οι Διευθύνσεις Υγιεινής των Νομαρχιών, οι πολεοδομικές υπηρεσίες, η Πυροσβεστική και οι Δήμοι.

Όσο για τον τετραψήφιο αριθμό κλήσης όπου θα μπορούν να γίνονται καταγγελίες, ο κ. Φλωρίδης είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει χιλιάδες καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου κάποιος μπορεί να καπνίσει.

Ακόμη κι αν τον καταγγείλουν, θα τους ελέγξει ποιος; Οι δέκα επιθεωρητές του Σώματος που είναι στην Αθήνα; Θα πάνε που; Στην Κρήτη; Στα νησιά;».