Φονική για την 25χρονη η διακοπή εγκυμοσύνης

Με τη ζωή της πλήρωσε 25χρονη γυναίκα την τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης της που έγινε σε ιδιωτικό ιατρείο στη Δράμα το οποίο λειτουργούσε χωρίς να πληροί ούτε καν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές νοσηλευτικής μονάδας.

Το ιατρείο όπου έγινε η μοιραία επέμβαση δεν είχε τράπεζα αίματος, δεν διέθετε την υποδομή για μετάγγιση σε περίπτωση αιμορραγίας, δεν διέθετε συσκευή που υποβοηθά την αναπνοή αλλά ούτε και το απαραίτητο προσωπικό, όπως μαία-νοσοκόμα. Στεγαζόταν, όπως προκύπτει από τον φάκελο της δικογραφίας, σε πολυκατοικία με στενές σκάλες και μικρό θάλαμο ανελκυστήρα που καθιστούσαν αδύνατη τη μεταφορά της ασθενούς χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία της.

Οι απαράδεκτες ελλείψεις στην υποδομή του ιατρείου σε συνδυασμό με την αμέλεια που επέδειξαν τόσο ο μαιευτήρας χειρουργός όσο και ο αναισθησιολόγος είχαν αποτέλεσμα να πεθάνει η άτυχη γυναίκα κατά τη διάρκεια της επέμβασης που έγινε στη Δράμα τον Φεβρουάριο του 2001. Μεταφέρθηκε σε «κατάσταση κλινικώς νεκρού ατόμου» στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας για να διαπιστωθεί εκεί και τυπικά ο θάνατός της.

Η υπόθεση, όπως ήταν φυσικό, πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Απόφαση του Αρείου Πάγου αναγνώρισε ότι είναι συνυπεύθυνοι ο γιατρός και ο αναισθησιολόγος, οι οποίοι υποχρεώνονται να καταβάλουν αποζημίωση για ψυχική οδύνη στον σύζυγο, τα δύο ανήλικα παιδιά της και σε συγγενείς συνολικού ύψους 320.000 ευρώ.

Κατά την αποδεικτική διαδικασία προέκυψε ότι η νεαρή γυναίκα υπέστη εσωτερική αιμορραγία από λάθος του μαιευτήρα, ο οποίος στη συνέχεια δεν αξιολόγησε σωστά τα συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει στην άμεση μεταφορά της στο νοσοκομείο. Το δικαστήριο καταλογίζει στον μαιευτήρα έλλειψη προσοχής και ότι ενήργησε κατά παράβαση των κανόνων της ιατρικής επιστήμης, ενώ στον αναισθησιολόγο ότι χορήγησε αναισθησιολογικές ουσίες που επέφεραν παρατεταμένη νάρκωση, χωρίς να προετοιμάσει την απαιτούμενη αγωγή για το ενδεχόμενο της μετεγχειρητικής επιπλοκής. Β.ΦΩΤ.