Φορέας ηπατίτιδας B ή C ένας στους 12

Ενας στους 12 ανθρώπους διεθνώς, είναι φορέας ηπατίτιδας B ή C, ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό των φορέων του AIDS ή των συνολικά πασχόντων από καρκίνο κάθε μορφής.

Στην Ελλάδα, η αντίστοιχη αναλογία ευτυχώς περιορίζεται στο 1:20, με αποτέλεσμα περίπου 300.000 άτομα να έχουν μολυνθεί από ηπατίτιδα Β ή C. Όμως οι περισσότεροι από τους φορείς δεν το γνωρίζουν, καθώς η ενημέρωση γύρω από την ηπατίτιδα είναι περιορισμένη.

Για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού καθιερώθηκε η 1η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας. Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος και τις εταιρείες Bristol-Myers Squibb και Gilead ξεκινούν ενημερωτική καμπάνια για τους τρόπους μετάδοσης και προφύλαξης.

Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματισθεί:

Εκδοση ειδικής 4σέλιδης εφημερίδας για την ενημέρωση σχετικά με την ηπατίτιδα Β και C, που θα διανεμηθεί δωρεάν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας.

Λειτουργία περιπτέρου ενημέρωσης και διανομής έντυπου υλικού στην πλ. Κολωνακίου σήμερα και δημιουργία ιστοσελίδας για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ηπατίτιδα στο portal του υπουργείου Υγείας για τις Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας www.worldhealthdays.gr.