«Φως» με κλίνες ΜΕΘ και νοσηλευτές

«Φως στο τούνελ» βλέπουν έπειτα από 10 χρόνια οι εντατικολόγοι στη χώρα μας, μετά και τη χθεσινή επίσημη δήλωση του πρωθυπουργού για άνοιγμα 77 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ πανάκριβος εξοπλισμός έμεινε αναξιοποίητος και είναι πλέον άχρηστος.

 Ο Γ. Παπανδρέου χθες στο Αττικό Νοσοκομείο, όπου εξήγγειλε το άνοιγμα 77 κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και προσλήψεις 3.000 νοσηλευτών, ωστόσο οι προσλήψεις αυτές χαρακτηρίζονται «σταγόνα στον ωκεανό», καθώς υπολογίζεται ότι χρειάζονται τουλάχιστον 25.000…

Ολα αυτά τα χρόνια είχε επισημανθεί επανειλημμένως πως χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στη χώρα μας, επειδή δεν βρέθηκε κρεβάτι σε ΜΕΘ για να νοσηλευθούν, ενώ η λίστα αναμονής καθημερινά ξεπερνά πολλές φορές τους 30-40 ασθενείς!

Το 25% των κλινών ΜΕΘ της χώρας παρέμεναν σταθερά κλειστές, κυρίως εξαιτίας έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και κατά δεύτερο λόγο εξαιτίας έλλειψης ιατρικού προσωπικού, ενώ αν αυτές ήταν ανοιχτές, θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο περίπου 3.400 ασθενείς!

«Αναβάθμιση»

«Ηδη παραδίδουμε 77 νέες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να αναβαθμιστεί η δημόσια υγεία», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Αττικό Νοσοκομείο, στην οποία συνοδευόταν από την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και την υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά.

«Λέγαμε τα ίδια και τα ίδια εδώ και δέκα χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα», επισήμανε χθες στην «Ε» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Απόστολος Αρμαγανίδης, «όμως για πρώτη φορά είδαμε να γίνεται κάτι, καθώς από τις αρχές Νοεμβρίου υπήρξε συμμετοχή και στενή συνεργασία της Εταιρείας με τις επιτροπές του υπουργείου Υγείας αλλά και με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εγινε ο πρώτος σχεδιασμός και υπολογίζουμε να φτάσουμε σύντομα στη λειτουργία 150 κλινών ΜΕΘ, ώστε να φτάσουμε συνολικά στις 600. Το πρόβλημα θα μπορούμε να πούμε ότι έχει λυθεί, όταν θα εξαλειφθεί η λίστα αναμονής, όμως ιδανικά η χώρα μας χρειάζεται 1.000 κλίνες ΜΕΘ. Το σημαντικό είναι ότι έγινε επιτέλους η αρχή».

«Την επόμενη χρονιά», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, «θα μπορέσουμε να στελεχώσουμε ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία μας. Οπως έχουμε πει, έχουμε δεσμευθεί για την πρόσληψη τουλάχιστον 1.000 γιατρών, ενώ θα κάνουμε διαγωνισμό για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών. Και αυτό σημαίνει ότι η δημόσια υγεία θα είναι πολύ πιο προσβάσιμη και ποιοτική για τους πολίτες της χώρας μας».

Αντιδράσεις ΚΚΕ, ΣΥΝ

Το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός αμφισβήτησαν την επάρκεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού. Οι προσλήψεις που εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου «αποτελούν κοροϊδία», καθώς «οι κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι πάνω από 25.000 και του ιατρικού πάνω από 3.000», υποστηρίζει το ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωσή του.

«Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και δεν υπάρχουν περιθώρια για επικοινωνιακούς χειρισμούς και μόνον», αναφέρει ο ΣΥΝ, επισημαίνοντας ότι οι κλίνες ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές ξεπερνούν τις 150.

«Γνωρίζουμε ότι ώς τη λήξη του έτους θα είχαν ανοίξει 35 κλίνες και αυτή τη στιγμή έχουν ανοίξει λιγότερες από τις μισές. Και φαντάζει αδύνατο να ανοίξουν άλλες 40 ώς τις 10 του Γενάρη, όπως είχε υποσχεθεί η υπουργός Υγείας», σημειώνεται, ενώ όσον αφορά τις ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό, υπογραμμίζεται ότι «τα κενά ξεπερνούν τις 25.000 και οι 3.000 που εξαγγέλλονται αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό».

«Δυστυχώς», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΝ, «ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε στη Βουλή δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε πως θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο διπλασιασμός των δημόσιων δαπανών για την υγεία αποτελεί την ελάχιστη άμεση διεκδίκηση».

Σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε όχι μόνο δεν επιτρέπει να επιχαίρουμε, αφού για τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στα νοσοκομεία σε προσωπικό (μόνο σε νοσηλευτικό προσωπικό τα κενά ξεπερνούν τις 25.000) έχει εγγραφεί κονδύλι 27 εκατ. ευρώ που αρκεί μόνο για 1.500 νέες προσλήψεις». *