Φως στο νέο Ασφαλιστικό

Αλλαγές κατά… κύματα στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, αλλά και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων φέρνει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Στόχος των παρεμβάσεων -που ξεκινούν το 2011 και θα υλοποιηθούν με διαδικασίες» εξπρές»- είναι να υπάρξουν ενιαίες προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση σε όλα τα Ταμεία.
Οι προωθούμενες αλλαγές στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση αφορούν, μεταξύ άλλων, τις μητέρες ανηλίκων, τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και όσους έχουν πάνω από 35 έτη δουλειάς. Το μεταβατικό διάστημα για την ολοκλήρωση των μέτρων ποικίλλει, καθώς κάποιες παρεμβάσεις ολοκληρώνονται το 2013, ενώ κάποιες άλλες παίρνουν «παράταση» μέχρι το 2017.
Με τον νέο ασφαλιστικό νόμο οι πόρτες εξόδου κλείνουν σταδιακά για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 65o έτος της ηλικίας ή εναλλακτικά το 60ό έτος με 40 έτη ασφάλισης. «Τυχεροί» είναι όσοι προλάβουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, καθώς δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις αλλαγές ακόμα και αν παραμείνουν στην αγορά εργασίας.
Μεγάλες χαμένες είναι οι μητέρες ανηλίκων, οι οποίες με συνοπτικές διαδικασίες -και συγκεκριμένα μέχρι το 2013- θα δουν το όριο ηλικίας να διαμορφώνεται στο 65ο έτος. Ωστόσο, θα μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης και να «κλειδώσουν» το όριο ηλικίας.
Σημειώνεται πως με τον νέο ασφαλιστικό νόμο οι ασφαλισμένοι μπορούν να αναγνωρίσουν έως και επτά πλασματικά έτη για να… ανοίξουν ταχύτερα την πόρτα εξόδου. Μάλιστα, δίνεται και μία σημαντική έκπτωση -που ξεκινά από το 30% και το 2015 φτάνει το 50%- για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας.
Σημαντικές είναι και οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από το 2015, ενώ στο ενδιάμεσο θα τεθούν σε ισχύ επιμέρους ρυθμίσεις. Ετσι περισσότερα χρήματα θα βάλουν στην τσέπη τους όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, καθώς αλλάζουν οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων.
Στον αντίποδα, χαμένοι είναι όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ τον μήνα, οι οποίοι από την 1η Αυγούστου θα κληθούν να πληρώσουν ειδική εισφορά. Η εισφορά είναι ανάλογη με το ύψος της σύνταξης και κυμαίνεται από 4% έως 10%.
Οσον αφορά τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2015 στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων. Το τελικό ποσό που θα εισπράττει ο ασφαλισμένος θα προκύπτει από το άθροισμα της «βασικής» σύνταξης που αναλογεί στη συμμετοχή του κράτους και της «αναλογικής» σύνταξης που είναι σε άμεση συνάρτηση με τα χρόνια δουλειάς.
Το «Εθνος» δημοσιεύει σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό για τις αλλαγές στα Ταμεία των μισθωτών, των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Την Πέμπτη θα ακολουθήσει ακόμη ένας οδηγός, όπου θα παρουσιάζεται το νέο ασφαλιστικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ