Φουντώνει η πανδημία γρίπης

Πολύ περισσότεροι από 200.000 Ελληνες έχουν ήδη προσβληθεί από τη νέα γρίπη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το ποσοστό του πληθυσμού που έχει νοσήσει κυμαίνεται στο 2% έως 3%, ενώ ενδέχεται να έχουν νοσήσει -χωρίς «κραυγαλέα» συμπτώματα- έως και δύο εκατομμύρια πολίτες!

Η πανδημία βρίσκεται σε φάση κορύφωσης, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και κορυφαίους λοιμωξιολόγους να κάνουν έκκληση για συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

 

Το πανδημικό εμβόλιο -σημειώνουν- είναι ασφαλές και πρέπει να γίνει (σε πρώτη φάση) από το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Από σήμερα ξεκινούν «πιλοτικοί» εμβολιασμοί σε νοσοκομεία. Στις 16 του μήνα το πρόγραμμα θα ξεκινήσει κανονικά με το προσωπικό των νοσοκομείων, από τις 23 θα εμβολιάζονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ από την 1η Δεκεμβρίου θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και άτομα που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Το θέμα συζήτησε χθες το διατομεακό συντονιστικό όργανο για την παρακολούθηση εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου για τη νέα γρίπη, το οποίο συνεδρίασε υπό την υπουργό Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παρουσία της υφυπουργού κ. Φώφης Γεννηματά.

 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, οι υφυπουργοί Εσωτερικών κ. Ντίνος Ρόβλιας, Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, Δικαιοσύνης κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων κ. Νικήτας Κακλαμάνης και εκπρόσωποι επιστημονικών συλλόγων και φορέων.

Η υπουργός Υγείας τόνισε ότι υπήρξαν διαφοροποιήσεις στην εφαρμογή των εμβολιασμών, λέγοντας ότι το κύριο βάρος πέφτει στις δημόσιες δομές Υγείας, ενώ μόνο το ένα τρίτο θα γίνει στις νομαρχίες. Μέχρι τις 16 Νοεμβρίου – είπε – θα είναι διαθέσιμες 700.000 δόσεις, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου θα έχουν φτάσει στα 2,5 εκατομμύρια.

Η κ. Γεννηματά απηύθυνε έκκληση στους γιατρούς και τους νοσηλευτές να εμβολιαστούν, ώστε να ξεπεράσει και ο κόσμος τη φοβία του προς το εμβόλιο. Η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας, καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, είπε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ενώ ανάλογες επισημάνσεις έκανε και ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καθηγητής κ. Γιώργος Σαρόγλου.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ 45 ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕ ΕΝΝΕΑ ΝΟΜΟΥΣ
Κλειστά, λόγω γρίπης, για επτά μέρες από σήμερα παραμένουν ένα ολόκληρο δημοτικό σχολείο και 45 τμήματα δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, σε εννέα νομούς της χώρας.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, στον νομό Αθηνών κλείνουν: Το Τμήμα Α4 του 3ου Γενικού Λυκείου Πετρούπολης, το Ε1 του 16ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, το Α3 του 3ου Γυμνασίου Γαλατσίου, το Γ2 του 2ου Γυμνασίου Βύρωνα, τα τμήματα Α1, Β1, Β2, Β3, Γ1 του 3ου Γυμνασίου Βύρωνα, τα τμήματα Α1, Α2, Β4 του 3ου Λυκείου Βύρωνα, το Β2 του 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας, το Γ1 του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αλίμου, τα τμήματα Β1, Β2, Β3, Γ1, Γ2, Γ3 του 7ου Γυμνάσιου Νέας Σμύρνης, οι Γ, Δ και Ε τάξεις του Δημοτικού Σχολείου του Ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου «Βυζάντιον» και οι Α και Γ τάξεις του γυμνασίου του ίδιου σχολείου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης κλείνουν οι Α, Β και Γ τάξεις του 23ου Ενιαίου Λυκείου Θεσσαλονίκης, τα Α4, Α6, Α7, Β1, Γ2, Γ6 του 1ου Γυμνασίου Πεύκων και η Γ Τάξη του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αμπελοκήπων.

Στον νομό Χαλκιδικής, τα τμήματα Α-Α Γεν-1 και Α-Α Γεν-2 του ΓΕΛ Αρναίας και το Β1 του Γενικού Λυκείου Αρναίας. Στον νομό Εβρου, το Α2 του 4ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης και η Ε τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φερών.

Κλείνουν, επίσης, το Ε2 του 2ο 12θέσιου δημοτικού Κιλκίς, το τμήμα Δ1 και στην Α τάξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, το Γ1 του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Πατρών και το Α2 του 2ου Γυμνασίου Λέρου.

ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ
Προσλήψεις – εξπρές  στις εντατικές

Από 400 έως 1.000 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών θα πραγματοποιήσει άμεσα το υπουργείο Υγείας. Στόχος είναι να στελεχωθούν οι 150 θέσεις εντατικής θεραπείας, οι οποίες παραμένουν σήμερα «κλειστές», λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία εξετάζει δύο τρόπους πραγματοποίησης των προσλήψεων.

Ο πρώτος είναι να γίνει χρήση της ταχείας διαδικασίας προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και ο δεύτερος να προσληφθούν με σύμβαση μέσω κονδυλίων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το πιο πιθανό «σενάριο» είναι να προσληφθούν περίπου 400 άτομα και το πιο δύσκολο να προσληφθούν 1.000. Η πολιτική ηγεσία έχει ζητήσει εισηγήσεις από τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, σχετικά με το κόστος των προσλήψεων.

Πραγματοποιεί, παράλληλα, έρευνα αγοράς, προκειμένου να διερευνήσει την πιθανότητα αγοράς και εξοπλισμού για τις μονάδες εντατικής θεραπείας («μόνιτορ» και αναπνευστήρες). Οι 100 από τις παραπάνω θέσεις μένουν «κλειστές» λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ οι 50 δεν μπορούν να λειτουργήσουν εξαιτίας ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
dkarag@pegasus.gr