Φουντώνουν απεργίες ενώ υπουργείο-ΓΣΕΕ ερίζουν

Πόλεμος για το Ασφαλιστικό, με αφορμή ένα ραντεβού που δεν έγινε, ξέσπασε μεταξύ ΓΣΕΕ και Λοβέρδου.

 Προσκλητήριο από την ΑΔΕΔΥ Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος κατηγόρησε εμμέσως τον υπουργό Εργασίας για διαρροές χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο γύρω από το Ασφαλιστικό. Και επιδιώκει συνάντηση με τον κ. Λοβέρδο για 3 ζητήματα, όπως: το ενιαίο των παροχών (όχι διαφορετική ηλικία καταβολής της ανταποδοτικής και άλλη -το 65ο έτος- για την πληρωμή της βασικής σύνταξης, την αναπροσαρμογή των συντάξεων και τα ποσοστά αναπλήρωσης (σύνταξης). Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας «δείχνει» τη ΓΣΕΕ για δήθεν απροθυμία να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. Μάλιστα κοινοποίησε επιστολή του υπουργού Εργασίας με ημερομηνία 14/4 που αναφερόταν σε σχετική πρόσκληση για συνάντηση.

«Από τη στιγμή που λάβαμε την επιστολή (14/4/2010), επικοινωνήσαμε με το γραφείο του υπουργού Εργασίας για τον προσδιορισμό της μεταξύ μας συνάντησης, τις αμέσως επόμενες ημέρες, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουμε πάρει απάντηση», απαντά το γραφείο Τύπου της ΓΣΕΕ. Και συνεχίζει η εργατική Συνομοσπονδία: «Τόσο το Νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις όσο και οι ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό είναι κορυφαία και σοβαρότατα θέματα, που δεν προσφέρονται για επικοινωνιακά παιχνίδια εντυπωσιασμού». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ούτε εμείς ούτε κανένας Ελληνας γνωρίζει επίσημα το πλαίσιο το οποίο προωθεί για αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση ο υπουργός Εργασίας». Πάντως η συνάντηση θα γίνει μεταξύ Παρασκευής και Δευτέρας 25/4 και αναλόγως των απαντήσεων αναμένεται να κηρυχθεί απεργιακή κινητοποίηση εντός της επόμενης εβδομάδας ή στις αρχές Μαΐου.

Αύριο η ΑΔΕΔΥ – από σήμερα το ΠΑΜΕ

Από σήμερα οι οικοδόμοι, οι κλωστοϋφαντουργοί, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις φαρμάκου, χάρτου κ.ά., οργανώσεις που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) διοργανώνουν 48ωρη απεργία. Ωστόσο, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, ημέρα κατά την οποία εκδηλώνεται η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ για την εξίσωση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση μεταξύ ανδρών και γυναικών και την περικοπή μισθών και δώρων. Η συγκέντρωση των δημοσίων υπαλλήλων είναι στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στα νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα και αύριο τα δημόσια νοσοκομεία. Με απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ), οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν 48ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στην Υγεία, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ (ΠΟΕΔΗΝ).

Τα αιτήματα της απεργίας είναι: χρηματοδότηση του ΕΣΥ, προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όχι στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων και όχι στην περιστολή μισθολογικών δικαιωμάτων. *