Φόβοι επιστημόνων για τη νέα γρίπη

Τριπλάσιο αριθμό θανάτων στην Ελλάδα από τη νέα γρίπη, σε σχέση με αυτόν της εποχικής, αναμένουν οι επιστήμονες. Την ίδια στιγμή εκτιμούν ότι τα κρούσματα της νέας γρίπης είναι 20 ή και 30 φορές περισσότερα από αυτά που έχουν ήδη καταγραφεί και τα οποία ανέρχονται σε 2.000 περίπου. Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, οι πρώτες παρτίδες θα αρχίσουν να φθάνουν στην Ελλάδα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Χθες, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για τη νέα γρίπη που διοργανώνουν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ο επιδημιολόγος και σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι η νέα γρίπη δεν αποκλείεται να προκαλέσει στην Ελλάδα από 1.500 ως 3.000 θανάτους. Η εποχική γρίπη – σημείωσε- ευθύνεται για 500 ως 1.000 θανάτους σε ετήσια βάση. Οι ειδικοί αναμένουν ότι στην κορύφωση της γρίπης θα νοσήσει το 6,5% του πληθυσμού της χώρας. Το 1% περίπου όσων προσβληθούν από τη γρίπη θα χρειαστεί νοσηλεία. Και από αυτούς ο ένας στους τέσσερις θα εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας. «Αυτές δεν είναι προβλέψεις αλλά το χειρότερο δυνατό σενάριο» επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι θα δοκιμαστεί η ετοιμότητα των νοσοκομείων.

Πάντως ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η νέα γρίπη εκδηλώνεται ήπια και τα συμπτώματα διαρκούν από τρεις ως τέσσερις ημέρες. Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου για τη νέα γρίπη θα αρχίσουν να φθάνουν στην Ελλάδα εντός των προσεχών ημερών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Β. Κοντοζαμάνης.

Σ τους χαιρετισμούς του συνεδρίου, η καθηγήτρια Παθολογίας κυρία Ελένη Γιαμαρέλου χαρακτήρισε την πανδημία «απρόβλεπτη» παρομοιάζοντάς την με κινούμενη άμμο και μίλησε για «ψύχραιμη εγρήγορση». Από την πλευρά του ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Ι. Κυριόπουλος είπε ότι το κύριο χαρακτηριστικό της πανδημίας είναι η αβεβαιότητα. Στο συνέδριο μίλησε και ο επικεφαλής της Ομάδας Ετοιμότητας και Αντίδρασης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC) κ. Denis Coulombier, ο οποίος είπε ότι το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο εφόσον τα παιδιά μπορούν να μείνουν στο σπίτι τους. Ακόμη και τότε όμως- πρόσθεσε- η γρίπη θα εξακολουθούσε να αποτελεί μεγάλη δημόσια απειλή.