Φόβοι για εργασία, συντάξεις και περίθαλψη

Εννιά στους δέκα Ελληνες δεν έχουν εμπιστοσύνη για την κάλυψή τους από το κρατικό σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης στο μέλλον. Οσον αφορά το σύστημα δημόσιας Υγείας και ασφάλισης, οι οκτώ στους δέκα Ελληνες δεν το εμπιστεύονται, ενώ 6 στους δέκα φοβούνται για την εργασία τους το επόμενο 12μηνο.

Η ανησυχία αυτή των Ελλήνων για τον κρίσιμο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας και το μέλλον της εκφράζεται σε έρευνα της ασφαλιστικής εταιρείας Alianz, που πραγματοποιήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα διεξήχθη από 12-26 Μαϊου 2008 και τη δημοσιοποίησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος CEO Allianz Ελλάδος, κ. Πέτρος Παπανικολάου.

Αποκαλυπτικές είναι οι διαπιστώσεις της έρευνας, σε δείγμα 1.000 ατόμων, που κλήθηκαν να απαντήσουν για το προσωπικό τους μέλλον τους επόμενους 12 μήνες και συγκεκριμένα:

 

Οι κάτοικοι των βόρειων και δυτικών διαμερισμάτων της χώρας έδειξαν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Στην κορυφή της εμπιστοσύνης σχετικά με την προσωπική τους κατάσταση, με 64% ήταν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, με την Αττική, τη Μακεδονία και τη Θράκη στη δεύτερη θέση (57%), ακολουθεί η Κρήτη με 56% και η Ηπειρος με τη Δυτική Ελλάδα (55%).

Οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου ήταν οι λιγότερο αισιόδοξοι αναφορικά με το προσωπικό τους μέλλον (50%).

Οι νεότεροι άνθρωποι νιώθουν περισσότερη σιγουριά για το μέλλον, σε σχέση με την προσωπική τους κατάσταση, σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους.

Η προσωπική αισιοδοξία είναι υψηλότερη στις ηλικίες άνω των 29 (65%), ενώ το ποσοστό πέφτει στο 56% για όσους είναι μεταξύ 30 και 49. Γενικά, η αισιοδοξία φθίνει σταθερά με την ηλικία και φθάνει στο 48% για την πληθυσμιακή ομάδα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Διαπίστωση
Η έρευνα διαπιστώνει πως οι άνθρωποι ανησυχούν για τις εξελίξεις τους επόμενους δώδεκα μήνες σε σχέση με τις κρατικές συντάξεις και τις προσωπικές παροχές για τα γηρατειά.

Και ανησυχούν σε όλη την Ευρώπη: οι ερωτηθέντες σε εννέα από δέκα ευρωπαϊκές χώρες ήταν ελάχιστα αισιόδοξοι σχετικά με την προσωπική συνταξιοδοτική κάλυψη, ιδίως στη Ρωσία και την Πορτογαλία. Οι πληθυσμοί στη Γερμανία και την Πορτογαλία είχαν τη μικρότερη εμπιστοσύνη στις κρατικές συντάξεις.

Στην Ελλάδα οι άνθρωποι βλέπουν την προσωπική τους κατάσταση ως πιο θετική από την τρέχουσα κατάσταση της χώρας συνολικά. Μόνο ένας στους τρεις είναι αισιόδοξος αναφορικά με την πορεία της Ελλάδας και σχεδόν ο ίδιος αριθμός είναι κατηγορηματικά ανήσυχος: οι μεγαλύτερες ανησυχίες σχετίζονται με τις κρατικές συντάξεις, όπου μόνο ένα 11% έχει εμπιστοσύνη σε αυτές, τη γενικότερη οικονομική κατάσταση επίσης με βαθμό εμπιστοσύνης 11% καθώς και το σύστημα δημόσιας υγείας και ασφάλισης μακροπρόθεσμης φροντίδας 16%.

ΧΑΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ