Φοβοι για υποσχεσεις … του αερα !

Θέμα χρόνου είναι σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Παπαγεωργίου η καταβολή των εφημεριών στους γιατρούς του ΕΣΥ. Απαντώντας χθες στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, ο κ. Παπαγεωργίου υποστήριξε πως τα όποια προβλήματα έχουν πλέον ξεπεραστεί και πως η αποπληρωμή των υπερωριών είναι ζήτημα ημερών. Απέφυγε ωστόσο να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία καταβολής των χρημάτων, προκαλώντας την εύλογη αγανάκτηση των γιατρών που κάνουν λόγο για φρούδες υποσχέσεις, όντας παράλληλα αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η συζήτηση χθες στην Ολομέλεια της Βουλής διεξήχθη σε έντονο κλίμα, με τον κ. Κεγκέρογλου να κατηγορεί ευθέως το υπουργείο για αδιαφορία, απαιτώντας μία ξεκάθαρη απάντηση που θα μπορούσε να βάλει άμεσα τέλος στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των γιατρών. «Αποχές, απεργίες, επισχέσεις εργασίας… γιατί κύριε υπουργέ; Ο λόγος είναι ότι το υπουργείο δε φροντίζει για τα αυτονόητα», επισήμανε ο βουλευτής Ηρακλείου, με τον κ. Παπαγεωργίου ωστόσο να επιρρίπτει τις ευθύνες για την απαράδεκτη, όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε, καθυστέρηση στην πληρωμή των εφημεριών στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η καθυστέρηση σε ορισμένα νοσοκομεία οφείλεται στον υπερβάλλοντα ζήλο κάποιων παρέδρων, που ενώ γνωρίζουν ότι είναι νόμος του κράτους και ότι έχει παρθεί αριθμός ΦΕΚ ωστόσο αυτό δεν έχει ληφθεί ακόμη στο γραφείο του κάθε παρέδρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Υγείας.

Με τον κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών από τις πολυήμερες κινητοποιήσεις να είναι ορατός, ο κ. Κεγκέρογλου υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει σύντομα το τοπίο, περιγράφοντας ταυτόχρονα το σκηνικό που επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα υποστήριξε πως οι απλήρωτες εφημερίες, οι εξαντλητικές βάρδιες αλλά και οι σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό «συντείνουν στο να υπολειτουργούν τα νοσοκομεία του Ηρακλείου, οι εφημερίες να μην είναι ασφαλείς και να υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για τη ζωή των ασθενών».

Με τις απαντήσεις του υφυπουργού να μην ικανοποιούν τους γιατρούς, οι κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία της πόλης συνεχίζονται κανονικά, ενώ σε μία προσπάθεια εντατικότερης πίεσης οι γιατροί του Βενιζελείου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου πρόκειται την ερχόμενη Δευτέρα να προχωρήσουν σε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Ηρακλείου.