ΦΠΑ για όλους, πλην των γιατρών

Επανέρχονται τα τεκμήρια διαβίωσης,
αναπροσαρμογή των αντικειμενικών από το 2011

Την ένταξη στον ΦΠΑ όλων των επαγγελματικών κλάδων (πλην των γιατρών) αποφάσισε χθες το υπουργικό συμβούλιο, ενώ την ίδια στιγμή εντάσσει στον λογιστικό προσδιορισμό από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 πλήθος εμπορικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα με λογιστικό τρόπο βάσει βιβλίων εσόδων – εξόδων θα προσδιορίζονται τα καθαρά κέρδη για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες από το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, επιβάλλεται ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων των : ταξί, φορτηγών δημόσιας χρήσης, λεωφορείων ΚΤΕΛ, ενοικιαζόμενων δωματίων, μηχανικών – αρχιτεκτόνων, λιανοπωλητών, πρακτορείων ΠΡΟ ΠΟ, βενζινάδικων, περιπτέρων, κάμπινγκ κ. ά.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων (εκτός από τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς) υποχρεούνται και στην έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης.

Σημειώνεται ότι το καθεστώς φορολόγησης των οδηγών ταξί για το έτος 2010 θα γίνει ως εξής:

– Για το πρώτο εξάμηνο με τεκμαρτό τρόπο με προσαυξημένα τα ποσά του τεκμαρτού εισοδήματός τους κατά 50% καθόσον αυτά παρέμεναν σταθερά για πολλά χρόνια.

– Για το δεύτερο εξάμηνο του 2010 θα υπαχθούν και αυτοί στον λογιστικό προσδιορισμό, όπως και οι υπόλοιπες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου από το 2010 τα κέρδη αρχιτεκτόνων, μηχανικών και γεωλόγων μελετητών για τις μελέτες και επιβλέψεις τους θα προσδιορίζονται λογιστικά, όπως και των λοιπών ελεύθερων επαγγελματιών.

Ταυτόχρονα στον λογιστικό προσδιορισμό εντάσσονται και οι επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες από επαγγελματική εγκατάσταση, ακόμη και αν δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ (κομμωτήρια, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι). Η ρύθμιση αυτή κρίνεται σκόπιμη για να είναι δυνατές οι λογιστικές επαληθεύσεις και εφικτός ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος των ανωτέρω επιτηδευματιών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος το αφορολόγητο όριο για τις οικογένειες με ένα παιδί διαμορφώνεται για τα εισοδήματα του 2010 στα 13.500 ευρώ και για τις οικογένειες με δύο παιδιά στα 15.000 ευρώ. Για τις οικογένειες με τρία παιδιά το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στα 23.500 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 25.500 ευρώ.

Το νομοσχέδιο θα ορίζει επίσης την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από το 2011.

Στο μεταξύ, για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης θα λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο κόστος συντήρησης και λειτουργίας κατοικιών, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, εναέριων μέσων, πισινών, διδάκτρων, οικιακών βοηθών κ. ά. Στόχος είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων, κυρίως από τους φορολογουμένους που ενώ διάγουν πολυτελή βίο δηλώνουν στην εφορία ελάχιστα εισοδήματα.

Ο προσδιορισμός της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης της ιδιοκατοικούμενης ή μισθούμενης κύριας κατοικίας θα γίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με την επιφάνεια των κύριων και των βοηθητικών χώρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα λαμβάνεται υπόψη και η αντικειμενική αξία του ακινήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιοχές που η τιμή ζώνης είναι άνω των 3.000 ευρώ το τ. μ. θα αυξάνεται περαιτέρω το τεκμήριο διαβίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για κύρια κατοικία με επιφάνεια μέχρι 80 τ. μ. υπολογίζεται με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα επόμενα 81 μέχρι και 200 τ. μ. με εξήντα ευρώ το τ. μ. και για το πλεον των 200 τ. μ. με 100 ευρώ το τ. μ.

Ετσι μια πρώτη κατοικία 80 τ. μ θα οδηγεί σε τεκμήριο εισοδήματος 3.200 ευρώ, ενώ για μία κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων το τεκμήριο διαμορφώνεται σε 4.400 ευρώ ετησίως.