«Φράκαραν» οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Σύσκεψη των διοικητών των Νοσοκομείων της Αθήνας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του «Ευαγγελισμού» με αντικείμενο τη γρίπη και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Οι διοικητές, στο σύνολό τους, διαπίστωσαν ότι τα περιστατικά έχουν αυξηθεί με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν τις κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα διαχείρισης των υπολοίπων περιστατικών που έχουν επίσης ανάγκη εντατικής φροντίδας.

Αλλωστε το θέμα των κλινών ΜΕΘ έχει απασχολήσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σε πρόσφατη σύσκεψη οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας ανέφεραν ότι εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά 75 κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Στο δημόσιο τομέα υπάρχουν 650 κλίνες σε 74 ΜΕΘ. Επίσης, υπάρχουν 200 κλίνες στον ιδιωτικό τομέα και 50 κλίνες στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Οπως είπαν οι γιατροί, στη χώρα μας θα έπρεπε να έχει μετατραπεί σε κλίνες ΜΕΘ _ σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα _ το 8-10% των κρεβατιών των Δημόσιων Νοσοκομείων. Ωστόσο, ακόμη αντιπροσωπεύουν μόλις το 2% του συνόλου των κλινών.

Τέσσερις νέοι θάνατοι σήμερα

Εκατόν δεκαέξι άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης. Το τελευταίο 24ωρο άφησαν την τελευταία του πνοή τέσσερα άτομα (52, 58, 63 και 74 ετών). Ο 58χρονος άνδρας δεν έπασχε από υποκείμενο νόσημα.

Την ίδια στιγμή, 114 συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Ανάμεσά τους και επτά παιδιά. Το μικρότερο είναι ενβός έτους και το μεγαλύτερο 15 ετών.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την έναρξη της επιδημίας 317 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί με γρίπη σε μονάδες εντατικής θεραπείας.