Φτάνει πια η πασσαρέλα!

div style=”margin: 0cm 0cm 3pt”>Ως γιατροί του Γ.Ν. Ρόδου υπηρετούμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας διατηρούμε υψηλό το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας και κυρίως στους ασθενείς, σεβόμαστε  τους εαυτούς μας, αλλά θεωρούμε πλέον ότι έφτασε η στιγμή να δημοσιοποιήσουμε την πραγματική κατάσταση που επικράτησε και δυστυχώς συνεχίζει να επικρατεί στο μοναδικό δημόσιο "τριτοβάθμιο" νοσοκομείο της απομακρυσμένης παραμεθορίου και συνάμα τουριστικής περιοχής μας. Μικρό χρονικό διάστημα πριν, το νοσοκομείο μας  καθώς και τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα στην χώρα παρέμεναν χωρίς υπογεγραμμένους τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς με συνέπεια να μην υπάρχουν χρήματα στους ανάλογους κωδικούς για να γίνονται οι απαραίτητες προμήθειες σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα. Αποτέλεσμα αυτού, οι σοβαρότατες  ελλείψεις  στις χειρουργικές αίθουσες, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Εμφραγμάτων, στον Τεχνητό Νεφρό και σχεδόν σε όλα τα τμήματα και κλινικές σε βασικό υγειονομικό υλικό και σε φάρμακα πρώτης γραμμής, που ήταν και είναι άκρως  απαραίτητα για τη θεραπεία των ασθενών. Δυστυχώς καταλήξαμε στο σημείο ως γιατροί  να καταγράψουμε τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων άκρως απαραίτητων για τη συνέχιση των θεραπειών προκειμένου να τα ζητήσουμε και ευτυχώς να μας τα αποστείλουν τα άλλα νοσοκομεία που υπάγονται στην 2ηΥ.Πε. Η ανταπόκρισή τους ήταν άμεση και τους ευχαριστούμε. Αντιλαμβανόμενοι ότι το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων που αντιμετωπίζαμε  δεν πρόκειται να λυθεί άμεσα, η επίσχεση εργασίας ήταν και είναι η μόνη λύση φυσικά και με την νομική κάλυψη από τις απλήρωτες  δεδουλευμένες εφημερίες των τελευταίων μηνών. Σταματήσαμε λοιπόν τα τακτικά χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με ασφάλεια στο επείγον και έκτακτο περιστατικό  με τα εναπομείναντα υλικά και φάρμακα. Οι προμήθειες έχουν ξεκινήσει να εκτελούνται  αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς, χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο, όσον αφορά το υγειονομικό υλικό. Όσον αφορά  τις  παραγγελίες των φαρμάκων συνεχίζουμε να  αντιμετωπίζουμε ακόμη σοβαρό πρόβλημα λόγο ελλείψεως φαρμακοποιού. Για αυτό τον λόγο δύο συνάδελφοί μας καθημερινά και για πολλές ώρες έχουν αναλάβει το ρόλο του φαρμακοποιού, οικιοθελώς, για να μην βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να θρηνήσουμε θύματα από ελλείψεις βασικών φαρμάκων, τους ευχαριστούμε. Θα θέλαμε να τονίσουμε εδώ ότι ζητήσαμε βοήθεια  από τον  Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρόδου. Τα μέλη του  ανταποκρίθηκαν άμεσα στέλνοντας μας δυο φαρμακοποιούς για να μας βοηθήσουν στις προμήθειες εθελοντικά. Επίσης τους ευχαριστούμε.

Βέβαια οι γνωστές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό παραμένουν και θα αυξηθούν παρά τις υποσχέσεις  των διοικούντων, την επείγουσα προκαταρκτική εξέταση του Εισαγγελέα κ.Μπουτσίκου που διαβιβάστηκε στην βουλή και έμεινε εκεί, τις συνεχείς παρεμβάσεις των διαφόρων θεσμικών οργάνων και το πρόσφατο πετσόκομμα κατά 70% του μικρού αλλά αναγκαιότατου αποθεματικού του Γ.Ν. Ρόδου στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο ρόλος μας – εύκολα γίνεται αντιληπτό – ότι παρεκκλίνει αυτού του ιατρού. Λειτουργώντας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αναλαμβάνοντας ρόλους άλλους πέραν του ιατρού, προσπαθούμε καθημερινά να διατηρήσουμε λειτουργικό το νοσοκομείο μας στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό. Όμως τους ρόλους αυτούς ΠΡΕΠΕΙ να τους αναλάβουν αυτοί που η πολιτεία τους διόρισε να τους αναλάβουν όπως και αυτοί που "κόπτονται" για το νοσοκομείο μας καθημερινά.
Φτάνει πια η πασσαρέλα! Ελπίζουμε ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, επιτρέποντας την ασφαλή επαναλειτουργία του νοσοκομείου μας όπως το ιατρικό του σώμα ορίζει. Εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για μια δωρεάν δημόσια υγεία υψηλού επίπεδου για όλους τους κατοίκους της περιοχής μας εκθέτοντας σε κίνδυνο πολλές φορές την σωματική και ψυχική υγεία μας.
 
ΤΟ Δ.Σ. Ε.Ι.Ν.Ρ. & Κ.Υ. 
 
Κινούς Βασίλειος
Μυροφόρου Ιωάννης
Παπαντωνίου Παναγιώτης
Γεωργανάς Μάριος