Φτάνει πιά: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

           ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

           Διευθ. Φτίκας Αλέξανδρος

           ΤΗΛ. 2382056480 – FAX 2382082377

           E mail: alexf@otenet.gr                            Γιαννιτσά 6-3-2008

 

 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

 

Αναλαμβάνω την ευθύνη να καταγγείλω την αδιαφορία των αρμοδίων φορέων που είναι υπεύθυνοι για την καλή λειτουργία του Νοσοκομείου, ώστε να διατηρήσει την ικανότητά  του, για σωστή περίθαλψη των  ασθενών της περιοχής.

Καταγγέλλω την υποβάθμιση των υπηρεσιών, την αποστελέχωση του Νοσοκομείου, ιδιαίτερα σε νοσηλευτικό προσωπικό, και την αποδιοργάνωση της λειτουργίας του. Η λειτουργία του στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στον «πατριωτισμό» των υπαλλήλων του.

 

Καταγγέλλω ιδιαίτερα την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στην Καρδιολογική Κλινική, όπου απέμειναν μόνο δέκα νοσηλεύτριες για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μιας κλινικής με 22 κρεβάτια, εκ των οποίων έξι στη στεφανιαία   μονάδα, που εξυπηρετεί βαρέως πάσχοντες ασθενείς και ασθενείς που είναι διασωλήνωμένοι και σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.  Μια κλινική με πληρότητα πάνω από 80%, με καθημερινές εισαγωγές-εξαγωγές ασθενών.

Μέχρι τώρα προσπαθήσαμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες καταβάλλοντας όλες τις δυνάμεις που διαθέταμε, ώστε να διατηρηθεί το νοσηλευτικό και θεραπευτικό επίπεδο σε ασφαλές όριο. Και τα καταφέραμε. Αυτή είναι η γνώμη των κατοίκων της περιοχής και νιώθουμε περήφανοι για την προσπάθειά μας αλλά και για το αποτέλεσμα. Η αναγκαστική όμως μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά δύο και η δηλωμένη αδυναμία αντικατάστασής τους, δεν αφήνει πλέον περιθώρια για συνέχιση της προσπάθειας, εκτός αν οδηγήσουμε το προσωπικό σε κοινωνική, οικογενειακή και φυσική εξόντωση. Με δέκα νοσηλεύτριες δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει αυτή η Καρδιολογική Κλινική. Έχουμε στερήσει το προσωπικό από τα ρεπό (χρωστούμε 50 ρεπό στον καθένα). Τους  αποτρέπουμε να ζητήσουν την κανονική άδεια του 2007 (οφείλουμε από 20 ημέρες στον καθένα). Τους υποχρεώνουμε σε δύο και πλέον νυκτερινά ωράρια την εβδομάδα, στον καθένα και 3 απογευματινά. Τους υποχρεώνουμε να εργάζονται τα πρωινά με μειωμένο αριθμό νοσηλευτών. Παρ΄ όλα αυτά έκαναν υπομονή και κουράγιο, προσφέροντας πολύ καλές υπηρεσίες,  ελπίζοντας ότι κάποιος θα ενδιαφερθεί.

 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !

 

Γνωρίζω πολύ καλά πως παρόμοια εικόνα υπάρχει σε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου. Η αγανάκτηση και ο θυμός αυξάνονται, γιατί δεν φαίνεται στον ορίζοντα προοπτική βελτίωσης της κατάστασης.

Λυπούμαι γιατί κανένας από τους αρμόδιους δεν απέτρεψε την, προ των θυρών, υποβάθμιση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου. Γνωρίζω ότι έγιναν οχλήσεις στους τοπικούς φορείς, στην ΥΠΕ και στο Υπουργείο από μέλη, του σε αδράνεια ευρισκόμενου Δ.Σ.  Γνωρίζω όμως ότι η μόνη πραγματική ενασχόλησή των αρμοδίων είναι ποιος θα επικρατήσει για να τοποθετήσει ποιον Διοικητή στο Νοσοκομείο. Το Νοσοκομείο είναι ακέφαλο  από τον Αύγουστο του 2007.  Το Δ.Σ δεν συνεδριάζει από καιρό τώρα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ελλείψεις και τα προβλήματα.  Επτά μήνες ερίζουν για τον ποιον θα χρίσουν διοικητή!

 

Προς τους κατοίκους της περιοχής δηλώνουμε ότι δεν θα έχουμε πλέον, την δυνατότητα να παρέχουμε την απαιτούμενη ποιότητα νοσηλευτικής φροντίδας στους ασθενείς μας. Αυτό θα το δηλώσουμε και στις εισαγγελικές αρχές, ώστε να είναι ενήμερες για τις συνέπειες.

 

ΚΑΛΕΣΜΑ

Καλώ κάθε υπεύθυνο πολίτη, κάθε υπεύθυνο φορέα να συνδράμει μαζί μας ώστε να λυθεί γρήγορα το πρόβλημα του προσωπικού του Νοσοκομείου και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του. Αξίζουμε καλύτερη μεταχείριση  ως πολίτες μιας ευρωπαϊκής χώρας.

 

 

                                                     Φτίκας Αλέξανδρος

                                       Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής

                                                Νοσοκομείου Γιαννιτσών