Φθηνές εξετάσεις δόλωμα για πελάτες

Αντίδοτο στην κρίση μέσα από συνεργασίες με νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα αναζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, κυρίως οι θυγατρικές τραπεζών, προκειμένου να αναπληρώσουν τις απώλειες στις πωλήσεις τους, που σε κάποιες φτάνουν και το 60%.

Πρόκειται για προγράμματα που παρέχουν τη δυνατότητα στους πελάτες των τραπεζών που είναι μητρικές των ασφαλιστικών, να κάνουν έναντι ενός πολύ χαμηλού ετήσιου κόστους δωρεάν προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις στα συνεργαζόμενα μαζί τους νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα.

Πρώτη σε αυτό το παιχνίδι εισήλθε, από τον περασμένο Φεβρουάριο, η Μarfin που ανακοίνωσε ότι όσοι ανοίξουν λογαριασμό ταμιευτηρίου στην τράπεζα, με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 100 ευρώ, δικαιούνται δωρεάν απεριόριστες ιατρικές επισκέψεις και προληπτικές εξετάσεις για έναν χρόνο στα νοσηλευτικά ιδρύματα του ομίλου (Υγεία, Μητέρα, Λητώ, κ.ά.). Πριν από περίπου έναν μήνα αντίστοιχο πρόγραμμα με δικαίωμα κάλυψης παροχών είτε δωρεάν είτε με έκπτωση έως 40% (και με ετήσιο κόστος επίσης 100 ευρώ) ανακοίνωσε η Εurolife (θυγατρική της Εurobank) με το Ιατρικό Αθηνών και τη Βιοϊατρική. Η πιο πρόσφατη κίνηση ήταν της Groupama Φοίνιξ που στις αρχές Ιουνίου εξήγγειλε το δικό της πακέτο πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας πάλι με το Ιατρικό Αθηνών, ρίχνοντας σύμφωνα με πληροφορίες το ασφάλιστρο στα 60 ευρώ. Σημειωτέον ότι μια άλλη θυγατρική τράπεζας, η Εθνική Ασφαλιστική, ανακοινώνει την Τετάρτη συνεργασία με τα μαιευτήρια του ομίλου Βγενόπουλου, Μητέρα και Λητώ, παρέχοντας στους ασφαλισμένους της δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη για έναν χρόνο στα παιδιά που θα γεννηθούν στις παραπάνω μαιευτικές κλινικές.

Τι επιδιώκουν οι ασφαλιστικές

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν την περίοδο που διανύουμε οι ασφαλιστικές αυτές, είναι το πώς θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν το πελατολόγιο της μητρικής τους τράπεζας (bancassurance). Και επειδή είναι πλέον δύσκολο να στρέψουν το πελατολόγιο αυτό σε σύνθετα συνταξιοδοτικά προγράμματα και unit linked που γνωρίζουν μεγάλη βουτιά από την έναρξη της κρίσης, επιχειρούν να το προσανατολίσουν στον κλάδο των νοσοκομειακών συμβολαίων. Επί της ουσίας δηλαδή, δεν πρόκειται για νοσοκομειακά προγράμματα που καλύπτουν τον πελάτη σε σοβαρή ασθένεια, αλλά περισσότερο για προϊόντα- «κράχτες» που αφορούν κυρίως την πρωτοβάθμια περίθαλψη και την προληπτική ιατρική (επισκέψεις σε γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις).

Το τάιμινγκ που έχουν επιλέξει οι ασφαλιστικές δεν είναι τυχαίο, καθώς το ετήσιο ασφάλιστρο είναι χαμηλό κι έτσι δεν δείχνει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα λόγω κρίσης. Τα προγράμματα στοχεύουν κυρίως σε εργαζόμενους της μεσαίας εισοδηματικής τάξης, δηλαδή σε οικογένειες που έχουν έναν συνολικό μηνιαίο μισθό της τάξης των 2.500-3.000 ευρώ. Τα νοικοκυριά αυτά μπορούν άνετα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εταιρειών, να διαθέσουν ακόμη και σε μια δύσκολη σαν τη φετινή χρονιά, ένα ποσό μέχρι και 500 ευρώ για προληπτικές εξετάσεις σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο.

Σκληρός ανταγωνισμός

Πολλοί πάντως προβλέπουν ότι ο κλάδος των νοσοκομειακών ασφαλιστηρίων συμβολαίων θα είναι το επόμενο θύμα της κρίσης που πλήττει την αγορά, αλλά και των αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ασφαλιστικό κλάδο την περίοδο που διανύουμε. Το πρώτο ζήτημα αποτελεί όπως πάντα, ο λεγόμενος «ιατρικός πληθωρισμός» των ιδιωτικών νοσοκομείων, με βάση τον οποίο οι ασφαλιστικές αυξάνουν κάθε χρόνο τα ασφάλιστρά τους. Το δεύτερο ζήτημα, που σχετίζεται με το πρώτο, αφορά τα σενάρια που θέλουν τις ασφαλιστικές να εγκαταλείπουν το μέχρι σήμερα μοντέλο της σύναψης μακροχρόνιων συμβολαίων υγείας με τους πελάτες τους και να στρέφονται από εδώ και πέρα σε ετήσιες συμβάσεις. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο συζητείται έντονα στον κόσμο της ασφαλιστικής αγοράς με στόχο να ελεγχθεί το κόστος των υπηρεσιών υγείας που χρόνο με τον χρόνο καταρρίπτει κάθε ρεκόρ σε σχέση με τα μέσα επίπεδα του πληθωρισμού στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους, ο όμιλος της ΙΝG, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τον κλάδο υγείας στην Ελλάδα.

 

Δικαστική κόντρα με τις καταναλωτικές οργανώσεις

ΕΝΩ ΠΕΡΥΣΙ ο πληθωρισμός έκλεισε στο 3%, ο «ιατρικός πληθωρισμός», αυτός δηλαδή που μετρά την αύξηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, έφτασε στο 8%. Στην πραγματικότητα, όμως, η άνοδος του κόστους ήταν ακόμη υψηλότερη, αφού πολλές ιατρικές υπηρεσίες, όπως αμοιβές γιατρών για συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις, αυξήθηκαν μεταξύ 10%-12% Πέρυσι, αρκετές ασφαλιστικές προχώρησαν σε μικρότερες αυξήσεις στον κλάδο υγείας (6%-7%), καθώς έχουν μπει στο στόχαστρο των καταναλωτικών οργανώσεων που έχουν προσφύγει εναντίον τους στα δικαστήρια, όχι μόνο για τα επίπεδα των ανατιμήσεων αλλά και για τους όρους που περιλαμβάνονται στα συμβόλαια.

Τέτοια είναι η προσφυγή που κατέθεσε η ΕΚΠΟΙΖΩ κατά της Groupama Φοίνιξ, στην οποία χαρακτηρίζει καταχρηστικούς τους όρους βάσει των οποίων η εταιρεία μπορεί να αναπροσαρμόζει το ετήσιο ασφάλιστρό της και οι οποίοι, με κάποιες μικρές παραλλαγές, χρησιμοποιούνται από την πλειονότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Πέραν δηλαδή της ηλικίας, του φύλου και του επαγγέλματος του ασφαλισμένου, οι περισσότερες εταιρείες λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους για τον καθορισμό του ασφαλίστρου τα κόστη της νοσηλείας στην Ελλάδα, τις τιμές των φαρμάκων, τις αμοιβές των γιατρών, τις μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας, καθώς και τη μέχρι σήμερα εμπειρία τους από τις συνολικές ασφαλιστικές αποζημιώσεις που έχουν πληρώσει.